FOTO Smalka publika apmeklē Malkoviča iestudējumu "Leopoldštate" Dailes teātrī

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Dailes teātrī šodien pirmizrādi piedzīvoja ASV režisora un aktiera Džona Malkoviča iestudējums "Leopoldštate".

Iepazīstinot ar iestudējuma saturu, teātrī norāda, ka Leopoldštate ir Vīnes ebreju kvartāls. Tā ir plaukstoša apkaime 1899.gada nogalē, kad pie apvāršņa ir jauns laikmets un uz svētku vakariņām ir sapulcējusies liela ebreju intelektuāļu ģimene, kas dzīvo Austroungārijā jeb impērijā. Valstī, kur sadzīvo slāvi, vācieši, ungāri un ebreji, pastāv trausls līdzsvars - vismaz tik ilgi, kamēr cilvēkos pastāv cilvēcība. Bet jaunais laikmets draud lietu kārtību mainīt. Daži no ģimenes mirs Kristāla nakts grautiņos, citi tiks aizvesti uz koncentrācijas nometnēm Polijā, citi uz Rīgas geto, vēl citi mirs nāves maršos ceļā no vienas nometnes uz otru.

Reiz Leopoldštatē un citos Vīnes kvartālos dzīvoja cilvēki, kam bija lemts izmainīt visas cilvēces priekšstatus par īstenību - no psihoanalīzes līdz ekonomikas teorijām. Tāpat arī 20.gadsimta ietekmīgāko avangarda mākslu un mūziku šeit radīja ebreju izcelsmes mākslinieki.

Traģiski ironiskā kārtā Vīnē savu jaunību pavadīja arī Ādolfs Hitlers, bet Rīga, Baltija, Polija un Ukraina kļuva par daudzu ebreju smagā likteņa galējām pieturām.

Abi Eiropas 20.gadsimta totalitārie režīmi, iznīcināja neatkarīgas valstis un pārvērta Austrumeiropu par beztiesisku zonu, kurā slepkavības tika veiktas industriālos apmēros. Ģimenes gaitām skatītāji sekos līdz 1955.gadam, kad no kuplās saimes dzīvi būs palikuši tikai trīs.

Sera Toma Stoparda sarakstītā "Leopoldštate" ir viens no ievērojamākajiem un apspriestākajiem jaunāko laiku dramaturģijas darbiem. Autors pats uzskata, ka lugā ne tikai koncentrēti aprakstījis pats savas dzimtas likteni, bet arī izteicis desmitiem gadu uzkrāto radošo potenciālu. "Leopoldštate" stāsta par dzimtas izdzīvošanu cauri 20.gadsimta lielākajām cilvēces katastrofām.

Lomas iestudējumā atveido Artūrs Skrastiņš, Lidija Pupure, Kristīne Nevarauska, Vita Vārpiņa, Kārlis Arnolds Avots, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Imants Strads, Milēna Miškēviča, Toms Veličko, Gustavs Gudris, Emīls Juhans Bahmanis, Anete Krasovska, Katrīna Griga , Adriāna Rozentāle, Hermīne Bekiča, Dārta Daneviča, Paula Cikota, Emīlija Plone, Indra Briķe, Lelde Dreimane, Klāvs Kristaps Košins, Gints Andžāns, Ģirts Ķesteris, Dainis Gaidelis, Andris Bulis, Kaspars Dumburs, Eduards Vārpiņš, Artūrs Lazdāns, Aldis Siliņš, Madara Viļčuka, Meinards Liepiņš, Edvards Bērziņš, Artūrs Lazdāns, Mārtiņš Upenieks, Kārlis Inka vai Edvards Pauls Glāzītis, Helēna Isajeva vai Evelīna Karele, Džastina Šternberga vai Hermīne Bekiča, Gustavs Silnieks vai Ernests Goba.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu