Astronomiskas summas - Luka Dončičs nākamā līguma ietvaros var kandidēt uz līdz šim nepieredzētu algu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Luka Dončičs
Luka Dončičs Foto: Reuters/ScanPix

ESPN žurnālists un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) algu eksperts Bobijs Markss aprēķinājis, ka Dalasas "Mavericks" un Slovēnijas izlases spīdeklis Luka Dončičs sava nākamā līguma ietvaros varēs tikt pie ļoti iespaidīgas naudas summas.

Dončičam jau šobrīd ir spēkā super maksimālais līgums, kas paredz, ka nākamsezon viņa alga sasniegs 40,06 miljonus ASV dolāru. Tomēr tā ir salīdzinoši "niecīga" summa pret algu, kuru slovēņu basketbolists varētu saņemt sava nākamā līguma ietvaros.

Lai NBA basketbolists tiktu pie tā sauktā super maksimālā līguma, viņam jāizpilda viens no sekojošajiem nosacījumiem:

  • Divās no iepriekšējām trim sezonām jāiekļust kādā no NBA regulārās sezonas simboliskajiem pieciniekiem
  • Vienā no iepriekšējām trim sezonām jāizcīna MVP trofeju.
  • Vienā no iepriekšējām trim sezonām jāizcīna gada labākā aizsardzības spēlētāja trofeju.

Super maksimālais līgums paredz, ka spēlētājs tā pirmajā sezonā saņem 35% no NBA noteiktajiem algu griestiem. Piemēram, 2023./2024. gada sezonā NBA algu griesti būs 136,02 miljoni ASV dolāru. Tas nozīmē, ka spēlētājs, kura super maksimālā līguma pirmais gads būs gaidāmajā sezonā par saviem pakalpojumiem saņems 47,6 miljonus ASV dolāru.

Super maksimālā līguma ietvaros sezonas alga katru gadu palielinās par 8% no pirmā līguma gada summas. Tātad, augstāk minētais spēlētājs 2024./2025. gada sezonā saņems par 3,8 miljoniem vairāk jeb 51,4 miljonus ASV dolāru. Un tā tālāk...

Kā norāda Markss, Dončičs jauno super maksimālo līgumu varēs parakstīt tikai 2025. gadā, kad viņam aiz muguras būs jau septiņas sezonas NBA. Lai tiktu pie šādas iespējas, Dončičam 2023./2024. gada sezonā būs jāiekļūst vienā no NBA simboliskajiem pieciniekiem.

Tādā gadījumā, Dončiča nākamais līgums būtu piecus gadus ilgs ar kopējo vērtību 318 miljonu ASV dolāru apmērā. Sava līguma pēdējā sezonā Dončičs pārsniegtu 70 miljonu ASV dolāru robežu.

Kā jau minēts, supermaksimālais līgums ir atkarīgs no NBA noteiktajiem algu griestiem, kas katru gadu var palielināties par maksimums 10% pret iepriekšējo sezonu. Markss ir aprēķinājis, ka gadījumā, ja nākamo trīs gadu laikā algu griesti arī palielinātos par šiem 10%, Dončiča nākamais līgums varētu sasniegt pat 367,5 miljonu ASV dolāru atzīmi.

Tas nozīmētu, ka līguma pēdējā sezonā Dončičs saņemtu 83,6 miljonus ASV dolāru...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu