Tiks dibināta jauna LGBT+ kustība biseksuālu personu redzamības veicināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
LGBT karogs.
LGBT karogs. Foto: Shutterstock

Biseksualitātes redzamības nedēļas laikā, 20. septembrī, tiks dibināta jauna LGBT+ kustība "Neons", ziņo pasākuma pārstāvji.

Kustības dibināšanas pasākums notiks plkst. 20 kultūrvietā "Skapis" pasākumu kopuma "Kļūsti redzams!" gaitā.

Kustība "Neons" ir jauna LGBT+ kustība, kas radusies ar mērķi paaugstināt biseksuālu, panseksuālu un citu B+ cilvēku redzamību gan LGBT+ kopienā, gan ārpus tās. Dibināšanas pasākumā tiks sniegta informācija par kustības mērķiem, kā arī prezentēti pirmie dati par B+ cilvēku realitāti Latvijā.

Pasākumā piedalīsies komiķe un aktīviste Džemma Sudraba, cilvēktiesību aktīviste Selma Teodora Levrence un drag karalis TipTap Timmy.

Neskatoties uz to, ka starptautiskie dati konsekventi norāda, ka B+ cilvēki veido aptuveni pusi LGBT+ kopienas, diskusijā par LGBT+ jautājumiem šo cilvēku vajadzības tiek pieminētas reti.

Šo fenomenu bieži dēvē par "biseksualitātes izdzēšanu" jeb angļu valodā - "bi-erasure", un šī darbība atstāj būtisku iespaidu uz B+ cilvēku labklājību un spēju iekļauties sabiedrībā, norāda organizācijā.

Kustības "Neons" līdzdibinātāja Paula Zvejniece skaidro, ka biseksualitātes izdzēšanas negatīvās sekas redzam sev visapkārt. Aptaujas rāda, ka šie cilvēki cieš no dažādām veselības problēmām - garīgās veselības traucējumiem, atkarībām - tikpat ļoti, cik pārējie LGBT+ cilvēki, un būtiski vairāk nekā heteroseksuāli cilvēki, taču diskusijās sabiedrībā tas neatspoguļojas.

Individuālā līmenī B+ cilvēki bieži saka, ka nejūtas īsti pieņemti nevienā no kopienām - ne LGBT+, ne ārpus tās. Kustības "Neons" mērķis ir radīt šo kopienu un vidi, kurā pilnīgi visi LGBT+ cilvēki var justies vienlīdz redzami, vienlaikus paaugstinot sabiedrības izpratni par B+ cilvēku pieredzi.

Starptautisko biseksualitātes redzamības nedēļu šogad atzīmē 16. - 23. septembrī. Latvijā šīs nedēļas laikā plānots pasākumu kopums "Kļūsti redzams!" kultūrvietā "Skapis".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu