VIDEO Raidījums: Uzdodoties par krievu oligarha radinieci, latviete izprovocējusi politisko krīzi Austrijā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Austrijas karogs.
Austrijas karogs. Foto: lunopark/shutterstock

Tā saucamās "Rīdzenes sarunas" uzskatāmi parādīja, kā vairāki ietekmīgi politiķi pārdala Latviju. Līdzīgs skandāls pirms vairākiem gadiem atklātībā nonāca Austrijā. Tajā divi pie varas esošās partijas līderi bija gatavi slēgt nelikumīgus darījumus ar Krievijas biznesmeņiem. Vēlāk atklājās, ka tās bijušas lamatas. Šonedēļ Austrijas mediji raksta, ka notikušais cieši bijis saistīts arī ar Latviju, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Video: Raidījuma "Nekā personīga" sižets

Pirms četriem gadiem publiskots septiņas stundas garš video atklāja, kā valdošie politiķi Austrijā slēpti kārto naudas lietas. Skandāla centrā bija kāda dāma.

Kā kļuvis zināms, šobrīd viņas vārds ir Una un vēl nesen sieviete dzīvojusi un nodarbojusies ar biznesu Latvijā.

2018. gadā Austrijā notika ārlietu ministres Karīnas Kneislas kāzas. Pasaules mediju uzmanību piesaistīja ne tik daudz līgavas kleita, bet kāds kāzu viesis. Uz svinībām ieradās Krievijas līderis Vladimirs Putins. Izdancināja Austrijas ministri un arī vācu valodā dzīrēs teica tostu.

2020. gadā Kneisla kļuva par "RosNeft" direktoru padomes locekli. Šo amatu pameta tikai trīs mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Kā Kneisla atklāja laikrakstam "The Washington Post", draudu dēļ viņai nācies aizbraukt no dzimtenes. Kādu laiku uzturējusies Libānā. Bet šobrīd eksministre īrē māju Petrušovas ciemā Krievijā, kur dzīve, viņasprāt, esot labāka pat par eksotiskajām Maldīvām un Seišelām.

Līdz ar Kneiselu pārcēlušies arī divi viņas poniji. Izdevums "The Insider" ziņoja, ka tos uz Krieviju pārveda ar Krievijas Aizsardzības ministrijas militāro transportlidmašīnu Il-76, ko speciāli atsauca no armijas uzdevumu pildīšanas.

Jau kopš Otrā pasaules kara Austrija ievēro neitralitāti jebkurā strīdīgā jautājumā un ļoti cieši sadarbojas ar Krieviju. Šī valsts tiek saukta par spiegu paradīzi. Arī Ukrainas kara laikā tā nav starp tām, kas tieši nosoda Krieviju. Tieši otrādi - turpina aktīvi pirkt lēto "Gazprom" gāzi un nemaz nedomā resursu piegādātāju mainīt. Iepriekš valdošā "Brīvības partija" slēgusi līgumu ar Putina "Vienoto Krieviju".

Latvijas ārpolitikas institūta asociētā pētniece Elīna Vrobļevska skaidro: "Mēs nevaram droši vien runāt par tādu Kremļa pilnīgu politisko Austrijas pārņemšanu. Bet tie ir atsevišķi nozīmīgi indivīdi un indivīdu grupas, kuras joprojām ļoti lielā mērā realizē savas ekonomiskās intereses, savas politiskās intereses ar Kremļa atbalstu."

"Šobrīd šie cilvēki principā ir politiskajā elitē, viņi ir pie valsts varas, viņi vada valsti," saka Vrobļevska.

"Ivisas video"

Par "Ivisas video" dēvēts vairāk kā septiņas stundas garš fails vairāku mediju rīcībā nonāca 2019. gada maijā. Video tapis divus gadus iepriekš īsi pirms Austrijas parlamenta vēlēšanām. Vēlāk par šī slepenā video tapšanas aizkulisēm uzņemts asa sižeta kino, tapušas arī vairākas dokumentālās filmas.

Slepeni ierakstītajā sarunā ar vēlāko vicepremjeru Štrahi piedalās cits prokrieviskās "Brīvības partijas" biedrs parlamenta frakcijas vadītājs Johans Gudēnuss un kāda sieviete, kura apgalvo, ka esot Krievijas oligarha brāļameita.

Sarunā politiķis piedāvā krievietei, kuras seja video ir aizklāta, investēt Austrijā un arī iegūt kontroli pār visvairāk lasīto austriešu izdevumu "Krone Zeitung". Politiķis saka, ka jaunie īpašnieki varēs nomainīt laikraksta redakciju un palīdzēt ar publicitāti partijai pirms vēlēšanām. Apmaiņā pret to sievietei solīta piekļuve publiskajiem iepirkumiem.

Štrahe sarunā lielās, ka daži "ļoti bagāti" cilvēki caur kādu labdarības organizāciju partijas priekšvēlēšanu kampaņai nelegāli ziedojuši līdz pat diviem miljoniem eiro.

Tobrīd vācu medijiem nav informācijas, kas ir šī vairāk nekā septiņas stundu garā video autors. Un kas ir krievu oligarha radiniece.

Vēlāk atklājas, ka video ir bijis iepriekš izplānotas lamatas. Kā apgalvo Vācijā praktizējis privātdetektīvs Džulians Hesentālers, kurš tikšanos Ivisā sarīkojis, video mērķis bijis ar šantāžas palīdzību izspiest no politiķiem naudu. Kā uzdevumā materiāls tapis, Hesentālers neatklāj. Visticamāk, šantāžas plāns neizdodas, jo divus gadus vēlāk video nonāk vairāku žurnālistu rīcībā un tiek publicēts.

Slepenā video autors tiek apcietināts. Tomēr nevis par politiķu slēptu filmēšanu, bet gan par kokaīna kontrabandu. Viņam piespriež trīsarpus gadu cietumsodu. Bet kopš šī gada pavasara viņš jau atkal ir uz brīvām kājām un aktīvi sniedz intervijas.

Lai arī politiķi apgalvo, ka Ivisā uzdzīvojuši un dzērumā sarunājuši muļķības, kas neatbilst realitātei, tās arī ir viņu kā politiķu karjeras beigas.

Labējā spārna konservatīvā valdība sabrūk, un notiek jaunas vēlēšanas.

"Viņi tā kā nogāja otrā plānā un principā politikā līdz šim nebija īpaši aktīvi. Viņu partneri, tātad "Tautas partija", ir tie, kas šobrīd arī vada vadošo koalīciju," skaidro Vrobļevska. "Taču pēdējā laika reitingi liecina par to, ka "Brīvības partijai" ļoti strauji atkal pieaug popularitāte, un, ņemot vērā, ka apmēram pēc gada Austrijā ir kārtējās vēlēšanas, tad patiešām liberālāk noskaņotie spēki arī tajā pašā Austrijā un arī tās apkārtne ārkārtīgi uztraucas par to, ka šī ārkārtīgi atklāti prokremliskā partija varētu atkal iegūt vairākumu vēlēšanās. Līdz ar to Austrijai arīdzan ir priekšā interesants periods. Neviens jau savu vainu neatzina līdz galam. Līdz ar to, ja šī lieta atkal tiks cilāta un tiek cilāta, tad, protams, personas sevi aizstāvēs, lai vienkārši reputāciju varbūt attīrītu - nē, bet lai pārapstiprinātu, ka tas ir bijis politisks pasūtījums, un līdz ar to noņemtu zināmu daļu kredabilitātes šim visam pasākumam nost no pārrunu galda."

Bijušais detektīvs un video autors Džulians Hesentālers gadiem ilgi bija slēpis video redzamās sievietes identitāti, kura apgalvoja, ka ir Krievijas oligarha radiniece.

Savu izmeklēšanu veica cits privātdetektīvs, kurš publiski aizstāv abus video redzamos politiķus un uzskata, ka viņi negodīgi ierauti safabricētā skandālā, no kā cietusi Austrijas demokrātiski ievēlētā valdība. Pirms divām nedēļām intervijā Austrijas televīzijā detektīvs Gerts Šmits atklāj, ka par Krievijas oligarha radinieci Aļonu Makarovu uzdevusies kāda latviete, kurai nav nekādas radnieciskas saites ar krievu oligarhiem. Un viņam esot izdevies izskaitļot, ka sievietes vārds ir Una Saukuma.

 

Kas ir Una Saukuma?

Identität dürfte geklärt sein: Es handelt sich laut Ermittlungen der Staatsanwaltschaft Wien um eine 40-Jährige aus Lettland. https://t.co/29VnAhk7Rx

— KURIER (@KURIERat) September 13, 2023

Pēc detektīva publicētajiem sievietes pases datiem redzams, ka Una dzimusi 1983. gada 26. jūlijā un šobrīd viņai ir 40 gadi. Esot ziņas, ka sieviete, iespējams, dzīvo Rīgā. Detektīvi neesot varējuši noskaidrot, kā viņa pēdējos gadus pelnījusi iztiku.

"Nekā personīga" izdevās noskaidrot, ka Unai Saukumai bijusi līdzdalība vairākās firmās Latvijā, bet šie biznesi visi beigušies. Rīgā, Lokomotīves ielā bija reģistrēta firma, kas sniegusi skaistumkopšanas pakalpojumus. Salons savulaik atradies Brīvības un Stabu ielas krustojumā. Tā nosaukums pirms 11 gadiem bija "ROZI lounge".

Publiskos Latvijas reģistros redzams, ka sievietei bijušas parādsaistības un naudas piedziņu centies veikt tiesu izpildītājs.

Kā vēsta vairāki Austrijas mediji - tiesvedība pret pseido krievu oligarha radinieci latvieti, iespējams, varētu atsākties. Tajā, visticamāk, ieinteresēti skandālā iejauktie "Brīvības partijas" politiķi, jo nākamgad Austrijā atkal gaidāmas vēlēšanas. Tiek solīts, ka aizdomās turamās personas varētu apsūdzēt par viltota dokumenta izmantošanu, neatļautiem skaņu ierakstiem un noziedzīgu datu apstrādi ar nolūku gūt peļņu vai nodarīt kaitējumu.

"Man tas drīzāk izskatījās pēc iekšējām Austrijas partiju politiskajām cīņām vai indivīdu cīņām," norāda Vrobļevska. "Jāsaka godīgi, Kremļa pasūtījums tas nevarētu būt, jo "Brīvības partija" ir ārkārtīgi prokremliski noskaņota un Kremlim nebūtu izdevīgi, ka šī koalīcija izjūk."

"Tas uzzīmē tādu bezmaz vai paralēlo pasauli, kur mēs joprojām dzīvojam kaut kādā aukstā kara vai uzreiz pēc Padomju Savienības sabrukuma realitātē. Kur joprojām ir kaut kāda ieinteresēto cilvēku un personu grupa, kura aizkulisēs patiesībā kārto visu ekonomiku un visu politiku, un patiesībā tas sastāvs īsti nav mainījies, tie ideāli, kurus mēs varbūt aizstāvam, kurus mēs ārkārtīgi arī nu propagandējam labā nozīmē - ka viņi patiesībā ir tāda fasāde. Un īstenībā iekšienē viss notiek tāpat, kā tas vienmēr noticis," norāda eksperte.

"Ivisas video" autors apgalvo, ka video redzamā latviete savulaik bija izsludināta starptautiskā meklēšanā. Oficiālu apstiprinājumu tam Latvijas policija gan nesniedz.

No jebkādiem komentāriem par iespējamu sadarbību ar Austrijas kolēģiem atteicās arī Satversmes aizsardzības birojs.

Interesanti, ka Austrijas politiķus aizstāvošu rakstu par krāpnieci no Latvijas šajā nedēļā publicēja portāls "NRA.LV". Un tā autore ir Ludmila Pribiļska. Viņa ir viena no 14 apsūdzētajiem lietā par Eiropas Savienības sankciju pārkāpšanu, sadarbojoties ar Kremļa propagandas aģentūrai "Rossija Segodņa" pakļautajiem resursiem "Sputņik" un "Baltnews". Un Pribiļska savu uzskatu un prokrievisko publikāciju dēļ iekļauta "Mirotvorec" reģistrā. Tas ir saraksts, ko gatavo Ukraina par prokrieviskajiem aktīvistiem ārvalstīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu