Vācijas aizsardzības ministrs: Sadarbība starp Baltijas valstīm un Vāciju pieaugs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss Foto: THOMAS KIENZLE/AFP/Scanpix

Sadarbība starp Baltijas valstīm un Vāciju militārā jomā noteikti pieaugs, 25. septembrī Rīgā atzina Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Viņš norādīja, ka Baltijas valstis vienmēr ir bijuši labi sabiedrotie, un militārās mācības ir ļoti svarīgas, lai karavīri pārbaudītu savas iemaņas. NATO militārās mācības vienmēr bija vērstas uz aizsardzību, nevis uzbrukumu.

Ministrs arī pauda prieku, ka Latvija kopā ar Igauniju parakstījusi jumta līgumu ar Vācijas uzņēmumu "Diehl Defence" par IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi. Kā uzsvēra Pistoriuss, karš Ukrainā parādījis, ka pretgaisa sistēmas ieņem nozīmīgu lomu. "Šis ir ļoti nozīmīgs pirkums starp mūsu valstīm," uzsvēra ministrs.

Vācijas ministrs arī norādīja, ka Ukrainas karš parāda, ka ir jābūt vienotiem, lai stāties pretī agresoram. "Tāpēc ir ļoti labi, ka Baltijas valstis ir īpaši vienotas," piebilda Pistoriuss.

Vācijas ministram arī tika jautāts par tālās darbības raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai. Pistoriuss atbildēja, ka Vācija šo iespēju apspriež, kā arī starp abām valstīm vienmēr notiek konstruktīvas sarunas. Pēc Pistoriusa paustā Vācija atbalstot Ukrainu, cik vien spējot. LETA jau 15.spetembrī rakstīja, ka saskaņā ar Pistoriusa pausto Vācija lēmumu par to, vai piegādāt Ukrainai tālās darbības raķetes "Taurus", varētu pieņemt pēc vienas vai divām nedēļām.

Pistoriuss pirmdien Rīgā žurnālistiem arī norādīja, ka sadarbība starp Baltijas valstīm un Vāciju militārā jomā noteikti pieaugs, turklāt Vācijas karavīri jau tagad ir cieši integrējušies Baltijas valstu drošības uzlabošanā.

Viņš arī apliecināja, ka iebrukums jebkurā no Baltijas valstīm tiks uzskatīts kā iebrukums Vācijā.

Jau ziņots, ka Vācijas ministrs ieradies vizītē Latvijā un tās mērķis ir tikties ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām, lai diskutētu par reģiona drošības aktualitātēm, nesen notikušās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes Ramšteinā rezultātiem, kā arī turpmāku atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri septembra sākumā parakstīja kopīgu nodoma vēstuli ar Vācijas aizsardzības ministru Pistoriusu par abu valstu turpmāku dalību Eiropas Debesu vairoga iniciatīvā, kas ir projekts ar mērķi izveidot integrētu Eiropas līmeņa pretgaisa aizsardzību.

2024.gada ietvaros Lielvārdē arī tiks izvietotas Vācijas bruņoto spēku kaujas lidmašīnas, kuras stiprinās Baltijas valstu gaisa telpu NATO gaisa patrulēšanas misijas ietvaros. Šī būs pirmā reize, kad misija tiks īstenota no Latvijas teritorijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu