FOTO UN VIDEO Kā tagad izskatās Uzvaras parks un kad to plānots atvērt?

Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kopš "okupekļa" Uzvaras parkā nojaukšanas pagājis vairāk nekā gads, taču parks sabiedrībai vēl joprojām nav atvērts. Pēdējā pusgada laikā teritorijā darbojas būvnieki, kas to tiecas pārveidot par aktīvās un mierīgās atpūtas zonu. "Apollo.lv" devās uz Uzvaras parku, lai aplūkotu, kā tur izskatās tagad, un aprunātos ar Rīgas vicemēru Edvardu Ratnieku par darbiem, kas padarīti un kas vēl jāizdara.

Parku plāno atvērt Lāčplēša dienā

Tagad notiek ainavas veidošana, ko plānots pabeigt šogad. Ainavisko daļu plānots iekārtot deviņu hektāru platībā, arī gājēju un velosipēdistu celiņus un celiņus, kas paredzēti skriešanai, braukšanai ar skrituļslidām un slēpošanai. Celiņi parkā aizņems 9100 kvadrātmetrus.

Foto: Uzvaras parka pirmās kārtas rekonstrukcija

Ratnieks portālam "Apollo.lv" norāda, ka tiek darīts viss iespējamais, lai atpūtas teritoriju apmeklētājiem varētu atvērt Lāčplēša dienā, 11. novembrī, kad parkam apritēs 100 gadu. Svētku dienā visi iedzīvotāji tur aicināti uz simtgades koncertu. 

Ratnieks atzīmē, ka, iespējams, ap 11. novembri parkā vēl nebūs sastādīti visi koki. Taču līdz atvēršanas dienai mērķis ir savest kārtībā celiņus un tiltiņus, lai iedzīvotājiem parks ir izstaigājams un atpūtnieki var novērtēt parka aptuveno izkārtojumu.

"Būvnieki ir iespringuši, lai šo mērķi sasniegtu. Protams, darbu pabeigšana ir atkarīga no laikapstākļiem, taču viss tiek operatīvi risināts gan būvnieku, gan domes darbinieku vidū," stāsta Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks.

Parku plānots atvērt 11. novembrī, nosvinot tā simtgadi. Notiks koncerts, apmeklētāji aicināti likt svecītes uz tiltiņiem. Tiem būs platākas margas, lai svecītes varētu ērti novietot. 

Ratnieks atzīmē, ka līdz 11. novembrim jāuzliek segums gājēju celiņiem, tostarp grants un asfalta segums. Tāpat jāiesēj zāle un jāiestāda koki un krūmi. Jāuzstāda arī apgaismojuma stabi, soliņi un atkritumu tvertnes.

Iesētā zāle būs staigājama tikai nākamgad, tāpēc apmeklētājiem būs jāpārvietojas pa celiņiem. "Nākamgad ceram, ka atpūtnieki zālē varēs sauļoties," stāsta vicemērs. 

Galvenie aspekti, kas varētu iekavēt darbus, ir laikapstākļi un arī kādas organizatoriskās problēmas, piemēram, ja no ārzemēm neatnāk kāds pasūtījums. 

Ratnieks norāda, ka gājēji varēs staigāt pa diviem tiltiņiem un trim tuneļiem, lai nesaskrietos ar aktīvajiem atpūtniekiem. 

Parks pusgada laikā pārvērties 

Parka rekonstrukcija norit pilnā sparā, un daļu rezultātu iespējams redzēt jau tagad - skatam paveras ekskavatoru uzbērti pauguri, zem kuriem iebūvēti tuneļi.

Video: Ainava Uzvaras parkā

Ratnieks norāda, ka parka ainavisko daļu veido uzbērtie pauguri, tuneļi un tilti, kas ne tikai krustojumu vietās nodala gājēju celiņus no sporta trases, bet arī veido kalniņus un lejas. Kokus arī paredzēts izvietot tā, lai tie neaizsegtu skatu, kas paveras no pakalnu augšas. 

Video: Tiek būvēti tuneļi Uzvaras parkā

Pilnībā pārveidots arī kādreizējais betona baseins, kas tagad vairāk līdzinās upītei. To plānots savienot ar blakus esošo Mārupīti. 

Upītes krasts tiks labiekārtots.

Foto: Pārveidotais Uzvaras parka baseins

Foto: Pauls Siksnis/TVNET GRUPA

Daudzviet sākusi dīgt arī iesētā zāle un izveidotas konstrukcijas tiltiem. Tiek veidots arī skeitparks, kurā ieliktas betona veidnes. "Šis skeitparks izceļas ar to, ka tam apkārt nebūs tikai betona konstrukcijas - varēs redzēt arī ziedus, krūmus un citus stādījumus," stāsta Ratnieks.

Foto: Uzvaras parka skeitparks

Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Parkā savilkti arī elektrības vadi un uzstādītas visas nepieciešamās ietaises. 

Parka vēsturiskā nozīme izcelta ar mākslas darbiem, planšetēm un zemessargu zvērestiem

Pievēršoties vairākkārt izklāstītajai idejai par nepieciešamību atjaunot Uzvaras parka vēsturisko nozīmi, Ratnieks atgādina, ka parks sākotnēji tika izveidots par godu Latvijas armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku. 

"Tādējādi šis parks ir ļoti saistīts ar Latvijas brīvību un neatkarību. Šo ideju tam nekas neatņems."

Vicemērs norāda, ka parka tuneļos tiks izvietoti Latvijas Mākslas akadēmijas izstrādātie laikmetīgās mākslas darbi, kas dažādos veidos vizuāli pastāstīs par parka vēsturi. 

Atsevišķās vietās teritorijā arī tiks izvietotas planšetes ar informatīviem materiāliem par parka vēsturi. Tās nodrošinās Latvijas Kara muzejs. Tāpat Aizsardzības ministrija atbalstījusi ideju, ka parka terases daļā pie pārveidotā baseina zemessargi varētu dot zvērestu. 

Ar Aizsardzības ministrijas atbalstu plānots izveidot arī kādu objektu, kas pastāsta par zemessargu zvērestu došanu. 

"Koncerts, kas notiks 11. novembrī, parādīs, ka parkam tagad ir pilnīgi cita identitāte, kas nekādā veidā vairs nav saistīta ar padomju okupācijas laiku," stāsta vicemērs. 

Otrajā rekonstrukcijas kārtā paredzēta sporta infrastruktūra

Uzvaras parka otrajā rekonstrukcijas kārtā paredzēts izveidot atsevišķu aktīvās atpūtas zonu. "Tiek apsvērti gan aktīvās, gan mierīgās atpūtas aspekti. Strādājam, lai šī vieta ir pieejama visiem rīdziniekiem," stāsta Ratnieks. 

Parka rekonstrukcijas otrajā kārtā paredzēts izbūvēt slēpošanas un skrituļslidošanas trasi sportošanai ziemā un vasarā. Tās garums ar virāžu sasniegs vienu kilometru, bet bez virāžas - 890 metrus. 

Trasi paredzēts izmantot arī velosipēdistiem. Tās izstrāde saskaņota arī ar vienu no riteņbraukšanas sacensību "Riteņvasara" galvenajiem organizētājiem Aleksandru Briedi, kurš šī gada maijā bija sašutis par iecerēto trases saīsināšanu. 

Taču Ratnieks uzsvēra, ka domstarpības ar velosipēdistiem esot atrisinātas. Pēc organizētāju lūguma paplašināti trases starta un finiša posmi. "Ar Brieža kungu satikāmies, izstāstījām, kāda paredzēta velotrase. Viņš aizgāja daudz priecīgāks nekā tad, kad ieradās," stāsta vicemērs. 

Līdzās sporta trasei plānots arī izveidot basketbola laukumus. Pēc Ratnieka teiktā, tos veidot piedāvājuši vairāki pazīstami latviešu basketbolisti. Tiks izvietoti arī galda tenisa galdi, divas lielas smilšu kastes bērniem, iekārtoti rotaļu laukumi, kā arī citi sporta infrastruktūras objekti.

Ratnieks minēja, ka gadu pēc otrās kārtas pabeigšanas jaunajos basketbola laukumos arī varētu rīkot basketbola sacensības. 

Tiks saglabāts slēpju nomas punkts, paredzēts izbūvēt dušas, kur sportistiem nomazgāties pēc aktivitātēm. Nomas punktā paredzēts iekārtot arī labierīcības. 

Rekonstrukcijas projekta izstrādē uzklausīti iedzīvotāju priekšlikumi

Pievēršoties rīdzinieku iesaistei parka rekonstrukcijas projekta izstrādē, Ratnieks atgādina, ka tieši iedzīvotāji bija tie, kas ar 64% balsu pārsvaru aptaujā nolēma, kā parku nepieciešams turpmāk labiekārtot.

Tāpat Rīgas domē notikusi tikšanās ar Torņakalna un Āgenskalna apkaimes biedrību pārstāvjiem, kas uzsvēra nepieciešamību gādāt par iespēju sportot.

Šīs ieceres ņemtas vērā, kā arī sporta trases izstrādē uzklausīti ne tikai "Riteņvasaras" pārstāvju viedokļi, bet arī sporta skolu darbinieku priekšlikumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu