Skolotāji Igaunijā gatavojas streikam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Elena_Gr/Shutterstock

Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrības padome nolēmusi turpināt gatavošanos skolotāju streikam, pieprasot labākus atalgojuma nosacījumus, un vērsties pie valsts vidutāja.

Arodbiedrība ir pieprasījusi skolotāju minimālās algas celšanu nākamgad par 11%. Izglītības un zinātnes ministre Kristīna Kallasa valdībai ierosinājusi nākamgad skolotāju algas celt par 8%, tomēr nākamā gada valsts budžeta veidošanas sarunās valdība nolēmusi minimālo skolotāju algas likmi celt par 1,77% jeb 31 eiro mēnesī.

Skolotāju arodbiedrību tāds rezultāts neapmierina, jo īpaši ņemot vērā prognozēto vidējās algas pieaugumu valstī un inflācijas turpināšanos. Skolotāju minimālā algas likme ietekmē arī pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu, norādīja arodbiedrība.

Izglītības darbinieku arodbiedrība trešdien savas pretenzijas iesniedza valsts vidutājam Mēlisam Virkebau. Valsts vidutājam tās jāizskata piecu dienu laikā. Pēc tam puses tiks aicinātas uz sarunām.

Arodbiedrības priekšsēdētājs Rēmo Voltri pauda optimismu par iespējām, ka valdība vairāk atbalstīs skolotājus un tiks panākta vienošanās par vēlamo algas pieaugumu, tomēr, ja tā nenotiks, skolotāji streikos.

Nesenā aptaujā, ko pēc Igaunijas Sabiedrības pētījumu institūta pasūtījuma veica kompānija "Norstat Eesti", 63% respondentu izteica atbalstu iespējamam skolotāju streikam un 92% piekrita, ka skolotāju algai ir jābūt vienādai vai augstākai nekā saņem citi speciālisti ar augstāko izglītību.

Arodbiedrība vēlas, lai nākamgad skolotāju minimālās algas likme Igaunijā ir1950 eiro mēnesī. Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrijas dati liecina, ka 2023.gadā skolotāju atalgojuma minimālā likme ir 1749 eiro mēnesī, kas ir par 23,9% vairāk salīdzinājumā ar 1412 eiro 2022.gadā.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas valdība vienojās par nākamā gada budžeta projektu, kurā no valsts sektora darbiniekiem nākamgad algas pieaugums gaidāms tikai skolotājiem, kamēr policistu un glābēju algas nākamgad netiks celtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu