"Glābējsilītes" pārstāve: Arī viens atstāts bērns glābējsilītē ir daudz

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Arī viens glābējsilītē atstāts bērns ir daudz, šādu vērtējumu pauda "Glābējsilītes" projekta vadītāja Laura Zvirbule.

Pirmā glābējsilīte atbildīgai un pārdomātai bērniņa atstāšanai Latvijā tika izveidota 2009.gadā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS). Šobrīd visā Latvijā ir astoņas šādas vietas. Tajās kopumā ir atstāti 56 bērni, visvairāk - Rīgā, Madonā un Jelgavā.

Visvairāk bērnu tika atstāti 2012.gadā, kad tādu bija deviņi, bet vismazāk 2009.gadā un 2018.gadā - attiecīgi pa vienam bērnam. Savukārt pēdējos trīs gados kopumā glābējsilītēs atstāti deviņi bērni. 2020.gadā - četri, 2021.gadā - trīs, bet 2022.gadā - divi. Zvirbule gan uzskata, ka arī viens atstāts bērns ir daudz.

"Pērn glābējsilītēs tika atstāti divi jaundzimušie, kuri šobrīd tiek audzināti jaunās ģimenēs. Viņi ir dzīvi - divi bērni, kuri varēja būt miruši, ja netiktu ielikti glābējsilītē, bet atstāti bezpalīdzības stāvoklī, jo nevienam nebija vajadzīgi. Tad, kad glābējsilītēs būs tukšas vismaz piecus gadus, mēs varēsim cerēt, ka Latvijā ir sakārtots un pieejams atbalsts un risinājums ikvienā krīzes situācijā," uzsvēra Zvirbule.

Glābējsilītēs līdz šim ievietotie bērni ir no tikko dzimuša līdz 2 mēnešus vecam bērnam. Bērna provizorisko vecumu nosaka ārsts, ja vien nav pielikta klāt informācija ar bērna dzimšanas datumu.

Zvirbule skaidroja, ka "baby box" - vieta bērna dzīvībai vai glābējsilīte ir īpaši izveidotas, triecienizturīgas durtiņas, kuras atverot, bērnu var ielikt zīdaiņu gultiņā ar augstām organiskā stikla malām. Kad, pēc bērna ielikšanas, tiek aizvērtas glābējsilītes durtiņas, nodaļas māsu postenī atskan audiālais (skaņas) un vizuālais (sarkanā trauksmes lampa) signāls. Ja durtiņas nav kārtīgi aizvērtas no ārpuses, hidraulikas sistēma tās aizver līdz galam automātiski.

Aizverot glābējsilītes durtiņas, no ārpuses tās vairs nevar atvērt līdz brīdim, kad iekšpusē, māsu postenī, tiek noņemta bloķēšana. Pēc "trauksmes" signāla atskanēšanas apmēram vienas līdz divu minūšu laikā pie glābējsilītes gultiņas ierodas medicīnas personāls.

Bērnam tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā aprūpe un par gadījumu tiek ziņots attiecīgajām iestādēm, tas ir bāriņtiesai un policijai.

Lai mudinātu sievieti pārdomāt bērna atstāšanas lēmumu un meklēt citus situācijas risinājumus, pie katras glābējsilītes ir izvietota informācija mātei par to, kur visu diennakti iespējams zvanīt, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību.

Grūtniecības krīzes centra darbinieki palīdzēs atrast tūlītēju risinājumu, sniedzot gan praktisku, gan morālu atbalstu.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu glābējsilītē, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, viņai ir jāvēršas bāriņtiesā, neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks - dažas minūtes vai dažas nedēļas - ir pagājis kopš bērna ievietošanas glābējsilītē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu