Pētījums: "veipi" ar piparmētru aromatizētāju ir kaitīgāki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Yarrrrrbright/Shutterstock

Žurnālā "Respiratory Research" 26. septembrī publicēts pētījums, kurā noskaidrots, ka elektroniskās cigaretes ar piparmētru aromatizētāju var kaitēt cilvēku veselībai, vēsta "Ladbible".

Pētījumā tika izmantots robots, kas smēķē, tādā veidā palīdzot pētniekiem noskaidrot, kā noteiktu aromatizētāju pievienošana elektronisko cigarešu šķidrumiem ietekmē cilvēku veselību.

Pētījumā noskaidrojās, elektroniskās cigaretes zaļā krāsā ar piparmētru aromatizētāju ir toksiskākas nekā citas e-cigaretes. Tika secināts, ka elektroniskās cigaretes, kas satur mentolu, ir kaitīgākas par tām, kas tās nesatur.

Lietotāju vidū e-cigaretes tiek sauktas par veipiem, bet to smēķēšana – par veipošanu. Pētījuma vecākais autors un Pitsburgas Universitātes Medicīnas skolas asociētais profesors Kambezs Benams sacīja: "Daudzi cilvēki, īpaši jaunieši, kļūdaini pieņem, ka veipošana ir droša, taču pat nikotīnu nesaturoši šķidrumi satur daudz savienojumu, kas var potenciāli sabojāt plaušas."

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norāda, ka elektroniskā smēķēšanas ierīce ir mehāniskas darbības ierīce, kas var saturēt nikotīna šķidrumu, aromatizētājus un citas ķīmiskas vielas. Elektroniskās smēķēšanas ierīces sastāv no akumulatora, sildelementa un uzpildāmas vai vienreizlietojamas tvertnes ar šķidrumu.

Tvaicējot elektroniskās cigaretes šķidrumu, kas parasti satur nikotīnu, tas pārvēršas aerosolā (mikroskopiskos pilienos) un ieelpojot nonāk plaušās. Elektroniskās smēķēšanas ierīces ir pieejamas dažādās formās un izmēros. Nikotīna daudzums atsevišķās e-cigaretēs var atšķirties. Vienlaikus ir pieejamas arī elektroniskas smēķēšanas ierīces, kas nesatur nikotīnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu