Apkopojums Rīgā aizvadīts Pasaules skriešanas čempionāts. Skrējēji uzstāda pasaules rekordus

Foto: Evija Trifanova / LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Skriešanas pasaules čempionātā Rīgā jūdzes skrējienā gan vīriešiem, gan sievietēm, kas norisinājās 1. oktobrī, ir sasniegti pasaules rekordi — ASV skrējējs Hobss Keslers uzvarēja ar trim minūtēm un 56,13 sekundēm, bet etiopiete Diribe Veltedži — ar četrām minūtēm un 20,98 sekundēm. "Apollo.lv" apkopoja informāciju par aizvadīto Pasaules skriešanas čempionātu. 

Kenijiete Čebeta un etiopietis Gebrhivets Rīgā kļūst par pasaules čempioniem piecu kilometru skriešanā

Kenijiete Beatrise Čebeta un Etiopijas skrējējs Hagoss Gebrhivets svētdien Rīgā kļuva par pasaules čempioniem piecu kilometru skriešanā, Latvijas skrējējam Uģim Jocim sasniedzot jaunu Latvijas rekordu 14 minūtes un 14 sekundes.

Piecu kilometru distancē, kurai starts tika dots pie Akmens tilta, Čebeta pavadīja 14 minūtes un 35 sekundes.

Viņa par četrām sekundēm apsteidza tautieti Lilienu Kasaitu Rengeruku un par piecām sekundēm - labāko no Etiopijas skrējējām pasaules rekorda īpašnieci šajā distancē Edžgajehu Taji.

Latvijas skrējēja Evelīna Krista Sitnika ar rezultātu 17 minūtes un 27 sekundes ierindojās 32.vietā 34 dalībnieču konkurencē.

Piecu kilometru distancē elites grupā vīriešiem ar rezultātu 12 minūtes un 59 sekundes uzvarēja etiopietis Gebrhivets.

Viņš par trim sekundēm apsteidza tautieti Jomifu Kedželču un par 17 sekundēm - personisko rekordu sasniegušo kenijieti Nikolasu Kipkoriru.

Jocis ierindojās 37.vietā, finišējot par sešām sekundēm labojot Dmitrija Serjogina pagājušajā gadā Barselonā sasniegto rekordu, bet Edgars Šumskis ar rezultātu 15 minūtes un viena sekunde ieņēma 40.vietu 41 skrējēja konkurencē.

Amerikānis Keslers ar jaunu pasaules rekordu pasaules čempionātā Rīgā uzvar jūdzes skrējienā

ASV skrējējs Hobss Keslers svētdien Rīgā ar jaunu pasaules rekordu trīs minūtes un 56,13 sekundes pasaules čempionātā Rīgā uzvarēja jūdzes skrējienā.

Iepriekšējais pasaules rekords četras minūtes un 1,21 sekunde tika sasniegts 25.aprīlī ASV pilsētā Demoinā, izceļoties citam amerikāņu skrējējam Semjuelam Preikelam.

Arī nākamo 19 vietu ieguvēji sasniedza personiskos rekordus, bet 15 skrējēji distanci veica ātrāk nekā iepriekšējais pasaules rekords.

Keslers cīņā par zelta medaļu apsteidza britu skrējēju Kelamu Elsonu, kurš distanci veica 0,28 sekundes lēnāk nekā uzvarētājs, un bijušo pasaules rekordistu Preikelu (3:56,43).

Etiopiete Veltedži ar jaunu pasaules rekordu pasaules čempionātā Rīgā uzvar jūdzes skrējienā

Etiopiete Diribe Veltedži svētdien Rīgā ar jaunu pasaules rekordu četras minūtes un 20,98 sekundes pasaules čempionātā Rīgā uzvarēja jūdzes skrējienā.

Veltedži par 6,99 sekundēm pārspēja amerikānietes Nikijas Hilcas 25.aprīlī ASV pilsētā Demoinā sasniegto rekordu.

Nākamās sešas vietas ieņēma skrējējas, kuras sasniedza jaunus personiskos rekordus.

Otro vietu, uzvarētājai zaudējot 3,08 sekundes, ieņēma uzvarētājas tautiete Frevejni Hailu, bet trešā bija sacensību galvenā favorīte kenijiete Feita Kipjegona, kura Hailu piekāpās finiša metros. Viņas rezultāts ir četras minūtes un 24,13 sekundes.

Pasaules rekordiste jūdzes skrējienā Kipjegona sniegumu Rīgā skaidro ar nogurumu

Kenijas skrējēja Faita Kipjegona, kura ir pasaules rekordiste jūdzes skrējienā stadionā, sniegumu Rīgā skaidro ar sezonas laikā iekrāto nogurumu.

Svētdien pasaules čempionātā Rīgā uzvaru izcīnīja etiopiete Diribe Veltedži, kuras rezultāts - četras minūtes un 20,98 sekundes - ir jauns pasaules rekords jūdzē šosejā sacensībās, kurās startē tikai sievietes. Otrā bija uzvarētājas tautiete Frevejeni Hailu (4:23.06), bet trešā - Kipjegona (4:24.13).

"Gads bija ļoti veiksmīgs, bet diemžēl šodien jutos nogurusi pēc tika garas sezonas. Taču sezonu beidzu bez traumām," teica Kipjegona, kura šogad labojusi pasaules rekordus trīs distancēs.

"Šis bija mans ātrākais skrējiens šosejā, tāpēc varu teikt, ka gāja labi. Tagad varu doties mājās un atpūsties, esmu ļoti nogurusi," turpināja Kipjegona.

Kenijiete Jepčirčira pasaules čempionātā Rīgā trešo reizi uzvar individuālajā vērtējumā pusmaratonā

Kenijiete Peresa Jepčirčira svētdien pasaules čempionātā Rīgā trešo reizi uzvarēja individuālajā vērtējumā pusmaratonā, bet labākā no Latvijas sportistēm bija Jeļena Ābele, ieņemot 57.vietu.

Jepčirčira finišēja ar jaunu čempionātu rekordu stunda septiņas minūtes un 25 sekundes. Viņas kontā ir arī pasaules čempiones tituls 2016.gadā Kārdifā komandu sacensībās.

Visas trīs vietas uz goda pjedestāla ieņēma Kenijas skrējējas, otro vietu ar rezultātu 1.07:26 izcīnot Margaretai Čelimo Kipkemboi, bet trešo ar rezultātu 1.07:34 - Katerina Rilaina Amanang'Ole.

"Sākumā nebiju pārliecināta, vai vispār būšu šeit gatava startēt, taču ticēju saviem spēkiem. Nākamais mērķis ir startēt Ņujorkas maratonā, kur centīšos aizstāvēt savu pērn izcīnīto titulu," teica Jepčirčira.

Kenijietis Save pasaules čempionātā Rīgā uzvar pusmaratonā

Kenijietis Sebastjans Save svētdien pasaules čempionātā Rīgā ar jaunu sacensību rekordu izcīnīja pirmo vietu pusmaratonā, bet labākais no Latvijas sportistiem bija Jānis Višķers, ieņemot 71.vietu.

Save finiša līniju sasniedza pēc distancē pavadītām

59 minūtēm un desmit sekundēm.

Arī pārējās vietas uz goda pjedestāla nopelnīja kenijieši. Otro vietu ar rezultātu 59 minūtes un 14 sekundes izcīnīja Deniels Ebenjo, bet trešais bija Semvels Mailu, kurš uzvarētājam zaudēja deviņas sekundes par trim sekundēm apsteidzot etiopieti Džemalu Mekonnenu.

Ātrākais no Latvijas skrējējiem bija Višķers, kurš distanci noskrēja stundā sešās minūtēs un vienā sekundē, ieņemot 71.vietu 97 skrējēju vidū.

Višķers: Uz jauna un līdzena seguma var parādīt savu labāko rezultātu

Skrējēji uz jauna un līdzena seguma var parādīt savu labāko rezultātu, jo netraucē neviena bedre vai nelīdzenums, izcēla Latvijas skrējējs Jānis Višķers.

Latvijas sportists Rīgā pasaules čempionātā finišu pusmaratona distancē sasniedza pēc stundas sešām minūtēm un vienas sekundes un, sasniedzot savu labāko sezonas rezultātu, ierindojās 71.pozīcijā.

"Bija labs skrējiens un man izdevās distanci paveikt pat labāk nekā es biju gaidījis. Visa skrējiena laikā jutu atbalstu, kas ļāva sasniegt tik labu rezultātu. Nedaudz arī pārsteidzu pats sevi, jo šī sezona bija kā atgriešanās sezona pēc ilgākas pauzes. Visu darīju tā, lai uz šo dienu pasaules čempionātā es varētu parādīt savu šī brīža labāko sniegumu," stāstīja sportists.

"Uzlaboju savu sezonas rezultātu par apmēram divām minūtēm. Jūtu, ka varu skriet vēl ātrāk. Ja tā nebūtu, diez vai es vēl turpinātu savu skriešanas karjeru. Jūtu sevī vēl potenciālu un spēku. Domāju, ka arī Latvijas rekords man var būt pa spēkam," viņš turpināja.

Pirms pasaules čempionāta izskanēja bažas, ka ne visi skriešanas maršruta posmi ir gatavi sacensībām, taču tika atsevišķās vietās tika uzklāts jauns asfalts un dienu iepriekš visi remontdarbi tika pabeigti. Višķers izcēla, ka nesen uzklāt segums var palīdzēt skrējējiem sasniegt augstākus rezultātus.

"Uz nesen uzlieta, jauna asfalta seguma, kas ir pilnībā līdzens, ir patīkamāka skriešana un var parādīt savu labāko rezultātu. Pa tiešām līdzenu virsmu var labāk sajust savu ķermeni un atspērienu, jo netraucē neviena mazākā bedre vai slīpums. Tādos posmos var parādīt uz ko esi spējīgs," skaidroja Latvijas skrējējs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu