Indija pieprasa 41 Kanādas diplomātam pamest valsti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aritra Deb/Shutterstock

Indija pieprasījusi valsti pamest 41 Kanādas diplomātam, vēsta laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz saviem avotiem.

Indijas un Kanādas ārlietu ministrijas pagaidām šo informāciju nav komentējušas.

Indijas un Kanādas attiecības ievērojami pasliktinājušās, kopš Kanādas premjerministrs Džastins Trudo apsūdzēja Indijas valdību par saistību ar Kanādā jūnijā notikušo Kanādas pilsoņa un sikhu aktīvista Hardīpa Singha Nidžara slepkavību.

Indija šīs apsūdzības noraidījusi, dēvējot tās par absurdām un politiski motivētām.

Kanāda 18.septembrī izraidīja Indijas diplomātu, kas vadīja Indijas izlūkdienesta nodaļu Kanādā.

Kanādai ir krietni vairāk diplomātu Indijā nekā Indijai Kanādā. Atbilstoši "Financial Times" ziņām Kanādai Indijā ir 62 diplomāti.

Kanādā ir liela indiešu diaspora, un daudzi Indijas iedzīvotāji vēlas studēt Kanādā.

Nidžars, kuru Indija bija pasludinājusi par meklētu teroristu, 18.jūnijā tika nošauts Vankūveras piepilsētā Sarijā, kur dzīvo ievērojama sikhu kopiena. Kanādā ir lielākais sikhu skaits ārpus Indijas Pendžabas štata.

Nidžars propagandēja neatkarīgas sikhu valsts Halistānas izveidošanu Indijas ziemeļos, kurā varētu būt ietverta arī daļa Pakistānas. Indija apsūdzēja Nidžaru teroraktu veikšanā Indijas teritorijā, bet viņš noliedza šo apsūdzību.

Pendžabas štatu, kur 58% iedzīvotāju ir sikhi un 39% - hinduisti, astoņdesmitajos gados un deviņdesmito gadu sākumā satricināja vardarbīga separātistu kustība, prasot tūkstošiem cilvēku dzīvības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu