Pāvests Francisks paver iespēju viendzimuma pāru svētīšanai katoļu baznīcā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pāvests Francisks
Pāvests Francisks Foto: VATICAN MEDIA / IPA/SIPA/VATICAN MEDIA / IPA/SIPA

Vatikāns 2. oktobrī publicēja vēstuli, ko Francisks rakstīja atbildē uz pieciem kardinālu jautājumiem saistībā ar trīs nedēļu garo sinodi Vatikānā, kas sāksies 4. oktobrī. Viens no šiem jautājumiem arī bija par baznīcas nostāju pret viendzimuma laulībām, ziņo ārvalstu mediji.

Oktobra sinodē piedalīsies vairāk kā 450 garīdznieku no visas pasaules, lai spriestu par katoļu baznīcas esošo stāvokli un tās nākotni.

Pirms tikšanās Pāvests no kardināliem saņēmis piecu jautājumu sarakstu jeb "dubiju" par vairākām tēmām, tostarp par Dievišķās Atklāsmes interpretāciju, sieviešu ordināciju priesterībā un viendzimuma savienību svētīšanu.

Atbildot uz kardinālu grupu, kas viņam lūdza sniegt skaidrību jautājumā par viendzimuma pāru svētīšanu, viņš sacīja, ka jebkurš lūgums pēc svētības ir jāuzņem ar "pastorālo žēlsirdību".

"Mēs nevaram būt tiesneši, kas tikai noliedz, noraida un izslēdz," atbildē norādīja Pāvests.

Viņš gan piebilda, ka baznīca joprojām uzskata viendzimuma attiecības par "objektīvi grēcīgām" un neatzīst viendzimuma laulības.

Francisks ierosina, ka viena dzimuma pārus varētu svētīt, ja tas nepārkāpj robežas attiecībā uz sakramentālās laulības svētīšanu.

Pāvests norādīja, ka baznīca laulību saprot kā "ekskluzīvu, stabilu un nesaraujamu savienību starp vīrieti un sievieti, kas dabiski ir spēj radīt pēcnācējus" un tai vajadzētu izvairīties no "jebkāda veida rīcības vai sakramenta, kas varētu būt pretrunā ar šo pārliecību".

Taču viņš piebilda, ka "kad tiek lūgta svētība, tas ir lūgums Dievam pēc palīdzības, lūgums dzīvot labāk".

"Ar pastorālu piesardzību ir adekvāti jāizvērtē, vai pastāv veids sniegt svētību, ko lūdz viena vai vairākas personas, lai tā nav kļūdaini pielīdzināma laulības svētīšanai," viņš norāda.

Tādējādi Pāvests pavēris durvis iespējai, ka lūgumus pēc svētības varētu tikt izskatīti kā individuāli gadījumi.

Viņš piebilda, ka baznīcai vienmēr vajadzētu pret cilvēkiem izturēties ar "laipnību, pacietību, sapratni, maigumu un iedrošinājumu".

LGBTQ+ katoļu kopiena "New Ways Ministry" savā paziņojumā norādīja, ka, lai gan viņa paziņojums nav "pilnvērtīgs, skaidrs atbalsts viendzimumu savienību svētīšanai", tas ir nozīmīgs solis uz priekšu LGBTQ+ katoļu iekļaušanā baznīcā.

Augustā pāvests Francisks aicināja simtiem tūkstošu viņa priekšā sanākušo kliegt, ka katoļu baznīca ir par "todos, todos, todos" — visiem, visiem, visiem.

Uz jautājumu, vai "todos" ir iekļauta LGBTQ+ kopiena, viņš teica, ka, lai gan baznīcai ir savi likumi, tā joprojām ir vieta ikvienam, tostarp LGBTQ+ kopienai.

Pāvests Francisks arī ir kritizējis likumus, kas paredz kriminālatbildību par homoseksualitāti.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu