"Politico": ES decembrī paziņos par iestāšanās sarunām ar Ukrainu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Savienības karogs.
Eiropas Savienības karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienība (ES) aktīvi gatavojas sākt sarunas par Ukrainas uzņemšanu blokā, un oficiāls paziņojums ir gaidāms jau decembrī, vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz vārdā neminētiem diplomātiem un ES amatpersonām.

Kā sacījuši trīs diplomāti, kas ir pazīstami ar šiem plāniem, līderi gatavojas vēl līdz gada beigām dot Ukrainai zaļo gaismu oficiālu sarunu sākšanai par pievienošanos 27 valstu blokam.

Eiropas Komisija (EK) ar progresa ziņojumu par to, kādā mērā Ukraina un citas kandidātvalstis atbilst uzņemšanas kritērijiem, klajā nāks novembrī, otrdien žurnālistiem sacīja ES amatpersona.

Tiklīdz progresa ziņojums būs pieņemts, EK nāks klajā ar paziņojumu, pēc kura "dalībvalstīm būs ļoti grūti neteikt - sākam sarunas" ar Ukrainu, sacīja ES diplomāts.

"Politiskais spiediens ap šo jautājumu būs pārāk liels, lai atsevišķas dalībvalstis varētu pretoties. Darba pieņēmums tiešām ir, ka līdz decembrim Eiropadome izlems par sarunu sākšanu," sacīja diplomāts.

Kaut arī Ukraina, iespējams, nebūs izpildījusi visus septiņus sarunu sākšanas kritērijus līdz decembra vidum, kad ES valstu un valdību līderi pulcēsies samitam, līderi grasās nākt klajā ar politisku paziņojumu, ar ko tiks pilnvarotas sarunas, pat ja juridiskais sarunvešanas rāmējums vēl nebūs pabeigts.

"Mērķis ir vienoties politiski par sarunu sākšanu," sacīja otrs diplomāts, piebilstot, ka juridisks lēmums Ukrainas uzņemšanas lietā var tikt pieņemts 2024.gada sākumā.

Trešais diplomāts norādīja, ka decembrī tiks "pausts pozitīvs signāls" par Ukrainas nākotnes dalību ES.

Vaicāts, cik tālu Ukraina tikusi ceļā uz visu septiņu uzņemšanas kritēriju izpildi, ES amatpersona sacīja, ka progress ir iedrošinošs un ka vienīgi minoritāšu joma īstermiņā šķiet problemātiska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu