Veterinārārsti: Pašvaldībām nepieciešams stiprināt dzīvnieku labturības uzraudzību un kontroli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašvaldībām nepieciešams stiprināt dzīvnieku labturības uzraudzību un kontroli, tādējādi veicinot dzīvnieku īpašnieku atbildību, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) pārstāvji.

LVB atzīmē, ka pašvaldībām jau tagad ir tiesības lemt par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju piespiedu kārtā, kā arī dot laiku novērst pārkāpumus un sodīt, ja tas netiek darīts.

Kā uzsver biedrības pārstāvji, ja dzīvnieka saimnieks netiek sodīts par pārkāpumiem, var ciest ne tikai dzīvnieki, bet arī sabiedrība, piemēram ar papildu izdevumiem, kas saistīti ar kodumiem cilvēkiem vai dzīvniekiem.

"Pašvaldībām jāizmanto savas tiesības noteikt suņu turēšanas nodevas, jo visai sabiedrībai nav jāmaksā par neapzinīgu dzīvnieku īpašnieku pārkāpumiem," norāda LVB pārstāvji.

Vienlaikus LVB norāda uz nepieciešamību noteikti bargākus sodus mīļdzīvnieku nelegāliem pavairotājiem un negodīgiem tirgotājiem.

Veterinārārstu ieskatā, lai samazinātu apzināti nekontrolētu dzīvnieku pavairošanu, tostarp pavisam mazu kucēnu un kaķēnu tirgošanu, pārkāpjot likumā noteikto nošķiršanas vecumu no mātes, nečipētu un nereģistrētu dzīvnieku pārdošanu, suņu un kaķu turēšanu nepiemērotos apstākļos tā saucamajās "fermās" un klaju labturības prasību neievērošanu, ir nepieciešami stingrāki sodi negodprātīgajiem dzīvnieku tirgotājiem.

LVB skaidro, ka pavairotāju un dzīvnieku pārdevēju peļņa no negodīgas tirgošanas vairākkārt pārsniedz spēkā esošos sodus un neveicina godprātīgu rīcību.

Tāpat biedrībā norāda, ka cīņai ar "dzīvnieku biznesu" jāstiprina arī kontrolējošo iestāžu, piemēram, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) tiesības pieprasīt visu to dzīvnieku pārdošanas sludinājumu dzēšanu, kas neatbilst likumos noteiktajām prasībām un klaji liecina par nelegālu biznesu.

Vienlaikus jāveido arī jēgpilna kontrole uz valsts robežas, lai nodrošinātu dzīvnieku, īpaši suņu izsekojamību, un jāveido vienota saziņas platforma ar Valsts ieņēmum dienesta (VID) Muitas pārvaldi un Lauksaimniecības datu centru, norāda LVB.

LVB ir brīvprātīga sabiedriska organizācija, kas apvieno veterinārmedicīnas izglītību ieguvušus veterinārārstus un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes studentus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu