Siliņa: ES ar paplašināšanos kļūtu stiprāka, labklājīgāka un drošāka

LETA
Ministru prezidente Evika Siliņa
Ministru prezidente Evika Siliņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Potenciālā Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās nākotnē padarītu ES stiprāku, labklājīgāku un drošāku, piektdien neformālajā Eiropadomes sanāksmē Granadā, Spānijā, norādīja Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Valsts kancelejā aģentūru LETA informēja, ka Siliņa arī aicināja ES līderus turpināt sniegt plašu atbalstu Ukrainai. "Latvijas galvenā prioritāte joprojām ir Ukraina, kurai nepieciešams finansiālais, militārais un politiskais atbalsts," uzsvēra Ministru prezidente.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ir arī citi jautājumi, kas ir svarīgi sabiedrībai, tostarp, augstā inflācija un nelegālā migrācija.

Kancelejā norāda, ka neformālajā Eiropadomē sākta arī diskusija par ES paplašināšanos un ar to saistītajiem izaicinājumiem. Novembra sākumā ir gaidāms Eiropas Komisijas (EK) ikgadējais Paplašināšanās ziņojums, tostarp par Ukrainu un Moldovu.

Valsts kancelejā norāda, ka tajā ietvertie secinājumi būs svarīgi, lai līderi pieņemtu Latvijai būtisko lēmumu par ES iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu.

Vienlaikus neformālajā Eiropadomē pārrunāta arī ES stratēģiskā programma 2025.-2029.gadam, kas ietver diskusiju par galvenajiem ES darba kārtības jautājumiem.

Latvijas ieskatā, ES galvenā prioritāte saglabājas ilgtermiņa atbalsta nodrošināšana Ukrainai. Tāpat ES jārisina migrācijas, cenu pieauguma, pārejas uz zaļo enerģiju un enerģētiskās neatkarības stiprināšanas jautājumi, kā arī jautājumi par ES globālo konkurētspēju, norāda Valsts kancelejā.

Cita starpā valstu līderi diskusijās pievērsās arī ES migrācijas politikas jautājumiem un pauda satraukumu par pieaugošo migrācijas spiedienu uz ES robežām.

Siliņa uzsvēra, ka Baltkrievijas režīma veiktais hibrīdapdarudējums uz ES austrumu robežas turpinās.

Tāpat viņa pateicās par EK līdz šim sniegto atbalstu, un pauda cerību, ka arī nākotnē Latvija var rēķināties praktisku ES atbalstu Latvijas austrumu robežas stiprināšanā.

Jau ziņots, ka 5.oktobrī un 6.oktobrī Siliņa piedalījās Eiropas politiskās kopienas līderu sanāksmē, kā arī neformālajā Eiropadomē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu