VIDEO "Cilvēki mira visapkārt." Aculieciniece stāsta par "Hamas" uzbrukumu mūzikas festivālam Izraēlā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/BBC News/"Instagram"

Izraēlas pilsone Gili Joskoviča bija viena no simtiem cilvēku, kas apmeklēja mūzikas festivālu Izraēlas dienvidos, netālu no Gazas joslas. Raidsabiedrībai BBC viņa pastāsta, kā izglābās no nāves uzbrukuma laikā.

Viņa stāsta, ka teroristu patruļas laikā paslēpās zem koka, taču pirms tam atradās savā automašīnā.

"Viņi visur staigāja ar automātiskajiem ieročiem. Stāvēja blakus mašīnām un šāva. Es sapratu, ka tikt nogalinātai ir ļoti viegli, jo visi visapkārt bēga. Teroristi nāca no aptuveni četrām vai piecām vietām. Nezinājām, kur doties, tāpēc es atkal iekāpu savā automašīnā un sāku braukt."

Taču tad Joskovičas virzienā tika raidīti šāvieni. Viņa izkāpa no automašīnas un sāka skriet, līdz nonāca pie vairākiem pomelo kokiem, zem kuriem paslēpās. 

"Viņi gāja garām kokiem un šāva visur. No abām pusēm. Es redzēju, kā cilvēki visapkārt mirst. Es biju ļoti klusa – neraudāju, neko nedarīju. Taču biju pārliecināta – es miršu. Teicu sev: "Viss kārtībā, elpo, aiztaisi acis.""

Joskoviča cerēja, ka ieradīsies Izraēlas armija un glābs festivāla apmeklētājus, taču visapkārt bija tikai teroristi. Kopumā viņa zem koka gulēja trīs stundas. 

"Visu laiku domāju par saviem bērniem, savu draudzeni, par visu. Visu laiku sev teicu, ka man nav pienācis laiks mirt. Tad no vienas puses izdzirdēju ivritu, bet no trim pusēm arābu valodu. Sapratu, ka tur bija karavīri, aptuveni pieci vai seši."

Sieviete devās pie šiem karavīriem ar paceltām rokām, lai viņi saprastu, ka viņa nav teroriste. Viņa uzreiz tika ievietota armijas automašīnā un nogādāta drošībā. 

"Es biju pirmā, ko izglāba. Pārējiem izdevās aizbēgt tikai pēc divām vai trim stundām. Taču visu laiku jauni cilvēki mira. It īpaši uz ceļa. Vistrakākais ir tas, ka mēs tur bijām tik ilgi, bet neviens agrāk neieradās. Ne policija, ne armija. Neviens."

Jau iepriekš ziņots, ka palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" sestdienas uzbrukumos Izraēlai cietuši arī mūzikas festivāla dalībnieki, no kuriem vairāki tika nošauti un citi saņemti gūstā.

Starp upuriem ir arī 30 gadus vecā tetovējumu māksliniece Šani Luka, kurai ir dubultā Vācijas un Izraēlas pilsonība. Sestdien platformā "X" izplatījās video, kurā redzami "Hamas" kaujinieki pikapā vedam izģērbtu sievieti, kas ir bez samaņas vai mirusi. Kaujinieki apgalvoja, ka tā ir Izraēlas kareive. Vēlāk mediji identificēja sievieti kā Šani Luku.

Mūzikas brīvdabas festivāls "Nova" notika netālu no Gazas joslas un Izraēlas robežas. Pasākumu, kas norisinājās visas nakts garumā, rītausmā pārtrauca sirēnu kaukšanu un sprādzienu troksnis.

Viena no festivāla dalībniecēm raidorganizācijai CNN stāstīja, ka viņiem nebija kur paslēpties, jo pasākums norisinājās brīvā dabā. Cilvēku vidū izcēlās panika un visi steidzās savākt savas mantas un doties prom, taču uz ceļiem ātri vien izveidojās sastrēgumi. Tajā brīdī sākās apšaude.

Sociālajos tīklos izplatītajā video redzams, kā simtiem festivāla dalībnieku pamet automašīnas un skrien pāri tukšam laukam, fonā skanot šāvieniem.

Medijos un sociālajos tīklos tiek publiskotas arvien jaunas ziņas par cilvēkiem, kurus palestīniešu kaujinieki saņēmuši gūstā un aizveduši uz Gazas joslu. Vienā no šādiem video redzams, kā tiek nolaupīts kāds pāris, kas apmeklēja mūzikas festivālu. Viņus video atpazinuši radinieki.

Arī Šani Lukas radinieki atpazina viņu video pēc tetovējumiem un drediem. Viņas māte publiskojusi emocionālu video, kurā lūdz palīdzēt viņai noskaidrot, kas noticis ar viņas meitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu