VIDEO un AUDIO Spēlēšana kopā, olimpiskās ambīcijas un pludmales volejbola saimniecība - saruna ar brāļiem Samoiloviem

Čempionu brokastis #67
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

TVNET GUPAS sporta podkāstā "Čempionu brokastis" šoreiz uz sarunu aicinājām Latvijas pludmales volejbolistus Aleksandru Samoilovu un Mihailu Samoilovu. Brāļi, kuriem ir 13 gadu starpība, nolēmuši spēlēt kopā. Mērķis ir ambiciozs – kvalificēties nākamā gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

11 sezonas Aleksandrs spēlēja kopā ar Jāni Šmēdiņu, kļūstot par titulētāko Latvijas pludmales volejbola pāri. Šis duets trīs reizes triumfēja Pasaules tūres sezonas kopvērtējumā (2013., 2014., 2016.), izcīnot 13 zelta, piecas sudraba un astoņas bronzas medaļas, kā arī piecas godalgas Eiropas čempionātos – vienu zelta (2015.) un četras sudraba (2013., 2014., 2017., 2018.).

Aleksandrs un Jānis nolēmuši noslēgt ilglaicīgo un panākumiem bagāto sadarbību, katrs apvienojoties ar gados jaunāku pārinieku. Saša spēlēs kopā ar brāli Mišu, bet Jānis ar Gustavu Auziņu. Brāļi uz raidījuma ierakstu ieradās pa taisno no treniņa, kurā sparingoja šobrīd četri vadošie Latvijas vīru pludmales volejbola dueti – A.Samoilovs/M.Samoilovs, Mārtiņš Pļaviņš/Kristians Fokerots, Šmēdiņš/Auziņš, Edgars Točs/Olivers Bulgačs.

"Nedēļas nogalē ārā bija vētra, arī mums treniņā bija kārtīga vētra. Četri vadošie pāri šodien aizvadījām pirmos sparingus. Tas uzreiz bija emocionāli, paaugstinātos toņos," smaidot sacīja A.Samoilovs.

38 gadus vecais A.Samoilovs atzīmēja, ka šobrīd Latvijas vīriešu pludmales volejbolā izveidojusies ļoti sīva konkurence, jo pie iepriekš nosauktajiem duetiem kā nopietns spēks jāmin arī Artūrs Rinkevičs/Ardis Daniels Bedrītis.

"Ja mēs ar Jāni vairākus gadus dominējām, tad tagad ir piecas komandas, kuras ir konkurētspējīgas, tāpēc nevar zināt, kas uzvarēs Latvijas čempionāta posmos. Šīs piecas komandas, kas šobrīd ir aptuveni vienādā līmenī, spēlēs arī Pasaules kausa posmos, un laiku pa laikam var izšaut," uzskata A.Samoilovs.

"Domāju, ka mēs visi kopā celsim mūsu līmeni. Izveidojušies četri pāri, kuros viens ir pieredzējis, bet otrs ir vēl jauns spēlētājs."

Brāļi atzīst, ka viņiem ir viegli saspēlēties, jo viņi spēlē pozīcijās, kas abiem ir parocīgas. Mihails ir kreilis, tāpat kā Aleksandra iepriekšējais ilggadējais pārinieks J.Šmēdiņš. 

"Man ir ļoti ērti. Es automātiski kombinācijās piespēlēju uz kreiso roku. Es visas karjeras garumā esmu spēlējis kreisajā pusē jeb, kā saka klasiskajā volejbolā, ceturtajā zonā. Ja man būtu jāmaina puses, tas prasītu gadu, lai varētu pārslēgties," norādīja A.Samoilovs.

Brāļu tēvs Genādijs Samoilovs ir pieredzējis un panākumiem bagāts pludmales volejbola treneris. Viņš dēlos ieaudzinājis raksturu, ka sportā jāizvirza visaugstākie mērķi. Tāpēc brāļi neslēpj ambīcijas kvalificēties nākamā gada Parīzes olimpiskajām spēlēm. Ar reitinga palīdzību tas reāli nebūs iespējams, taču caur Kontinentālo kausu nākamā gada jūnijā tas teorētiski ir paveicams.

"Ja mēs gribam pasaulē cīnīties par medaļām, ir jāspēlē ātru un kombicionālu volejbolu. Mišam ir kosmisks potenciāls. Fiziskās sagatavotības treniņos pie Dināra Zāģera viņš trīs nedēļās lēcienu uzlabojis par septiņiem centimetriem. Dimants, kuru var slīpēt un slīpēt," brāli slavēja Saša.

M.Samoilovam iepriekš bija grūti realizēt savu potenciālu, jo divu gadu sadarbībā ar Pļaviņu viņa pārinieks ilgu laiku bija traumēts.

"Radiniekiem emocionāli ir grūti spēlēt kopā. Man sevi ir jābremzē, lai nekļūstu par spēlējošo treneri. Ja Mišam kaut ko aizrādu, pazaudēju fokusu un pats sāku taisīt kļūdas," atzīst A.Samoilovs.

Brāļus patlaban trenē Rihards Finsters, savukārt tēvs Genādijs ir sasniedzis pensijas vecumu, tāpēc dēlu attīstībā profesionālā sportā vairs tik daudz neiesaistās.

"Laukumā esmu mierīgs. Saprotu, ka Saša grib man palīdzēt, tāpēc nerunāju pretī. Kādreiz, kad vajag, es pasaku Rihardam, ka Saša pārāk daudz runā," smejot sacīja M.Samoilovs.

Brāļiem pēc divām nedēļām plānota dalība Pasaules tūres "Futures" posmā Maļorkā, Spānijā. Pēc tam paredzēta Āzijas tūre ar startiem turnīros Ķīnā, Taizemē un Filipīnās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu