"Tesla" darbinieki Vācijā pieprasa labākus darba apstākļus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tesla. Ilustratīvs attēls.
Tesla. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā 1000 ASV elektromobiļu ražotāja "Tesla" darbinieku Grinheides rūpnīcā Vācijā pirmo reizi pieprasījuši labākus darba apstākļus, 9. oktobrī paziņoja arodbiedrība "IG Metall".

Arodbiedrība informēja, ka darbinieki nakts un rīta maiņās uz krekliem uzlikuši "IG Metall" uzlīmes ar uzrakstu "Kopā drošam un godīgam darbam "Tesla"". Protesta akcija turpinās visu dienu.

Kā pauda "IG Metall", daudzi "Tesla" darbinieki sarunās ar arodbiedrību sūdzas par sliktiem darba apstākļiem. Viņu vērtējumā īsā ražošanas cikla, darbinieku trūkuma un pārmērīgu ražošanas mērķu dēļ darba slodze ir ekstremāla.

Darbinieki arī norādījuši uz nopietniem trūkumiem darba veselības un drošības apstākļos, kuru dēļ slimības darbnespēju skaits pieaudzis par 30% un ir daudz negadījumu darbā, informēja "IG Metall".

"IG Metall" Berlīnes - Brandenburgas - Saksijas nodaļas vadītājs Dirks Šulce sacīja, ka atsevišķu sūdzību gadījumā nekas nenotiek vai arī darbiniekam, kas sūdzējies, ir nepatikšanas. Viņš uzsvēra, ka kopīgiem spēkiem ir iespējams pieprasīt pārmaiņas.

Brandenburgas Sociālo lietu ministrijas dati liecina, ka Berlīnes pievārtē esošajā "Tesla" rūpnīcā kopš 2021.gada notikuši vismaz septiņi nopietni negadījumi darbā. Trīs gadījumos cietuši "Tesla" darbinieki.

Ministrijas vērtējumā negadījumu skaits nav neparasts. Autoražotājs atsaucās uz iestāžu veiktajām stingrajām pārbaudēm.

Ražotne darbu sāka 2022.gada martā. Kompānijas jaunākie dati liecina, ka tajā strādā 11 000 darbinieku un tā tiek paplašināta.

"Tesla" īpašnieks Īlons Masks ilgstoši ir negatīvi izteicies par arodbiedrībām. ASV "Tesla" ir vienīgā no lielajiem uzņēmumiem, kuru darbinieki nav arodbiedrībā, bet tie, kas mēģina iestāties arodbiedrībā, lielākoties tiek atlaisti.

Arī Vācijā "Tesla" darbinieki nav arodbiedrībā. Šogad "Tesla" atteicās noslēgt "IG Metall" kolektīvo līgumu, un joprojām maksā zemākas algas un piedāvā sliktākus darba apstākļus nekā citi autobūves uzņēmumi Vācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu