ANO: Starptautiskās tiesības aizliedz pilnīgu Gazas joslas aplenkumu (1)

LETA
"Hamas" kaujinieki.
"Hamas" kaujinieki. Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās tiesības aizliedz Gazas joslas pilnīgu aplenkumu, ko īsteno Izraēla, liedzot šīs teritorijas civiliedzīvotājiem izdzīvošanai nepieciešamās preces, otrdien paziņojis ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks.

Tirks izteicies, ka jārespektē cilvēku cieņa un dzīvība, un aicināja visas puses mazināt spriedzi, brīdinot, ka situācija ir sprādzienbīstama.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas", kas nedēļas nogalē uzbrukumā Izraēlai nolaupīja aptuveni 150 cilvēkus, draudējis nogalināt ķīlniekus, ja Izraēla turpinās gaisa triecienus Gazas joslai.

Izraēla pirmdien Gazas joslai noteica pilnīgu aplenkumu, pārtraucot pārtikas, ūdens un elektrības piegādi.

Tirks uzsvēra, ka no starptautiskajām tiesībām izriet nepārprotams "pienākums pastāvīgi rūpēties, lai saudzētu civiliedzīvotājus un civilos objektus, kar ir spēkā visu uzbrukumu laikā".

Aplenkums draud nopietni pasliktināt jau tā smago humāno situāciju Gazā, tai skaitā ievērojami apgrūtināt medicīnas iestāžu darbību, jo īpaši ņemot vērā pieaugošo ievainoto skaitu, norādīts Tirka paziņojumā.

"Starptautiskās tiesības aizliedz aplenkumu, kas apdraud civiliedzīvotāju dzīvības, atņemot viņiem izdzīvošanai nepieciešamās preces," paziņoja Tirks. Jebkuri cilvēku un preču pārvietošanās ierobežojumi, lai īstenotu aplenkumu, ir jāpamato ar militāru nepieciešamību vai citādi tas var būt pielīdzināms kolektīvam sodam, teikts paziņojumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu