Krievijas loma "Hamas" uzbrukumā ir neliela, uzskata eksperts (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.
Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks. Foto: Zane Bitere / LETA

Krievijas loma palestīniešu teroristu grupējuma "Hamas" uzbrukumā Izraēlai ir minimāla un iespējas šo situāciju izmantot savā labā Ukrainas kontekstā ir ļoti ierobežotas, šādu viedokli pauda Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Drošības eksperts sacīja, ka kaut arī Krievijai ir militāra sadarbība ar Irānu, tomēr šis ir salīdzinoši nebūtisks faktors. Rostoks uzskata, ka "Hamas" koordinētais uzbrukums, visticamāk, ir bijis pašu plānots, izmantojot "iespēju logu", kad divas trešdaļas Izraēlas bruņoto spēku bija dislocētas Rietumkrasta virzienā.

"Krievijas loma ir nebūtiska. Drīzāk tā ir iekšējā dinamika Izraēlas politikā. Redzams, ka Izraēlas politika šobrīd ir ļoti polarizēta, ir bažas par demokrātijas nosargāšanu. Tā kā Izraēlas valdībā ir galēji labējie spēki, skaidrs, ka okupācija turpinās, ebreju apmetnes izplešas, un "Hamas", redzot nepieciešamību un iespēju, rīkojas," sacīja Rostoks.

Komentējot to, vai karš Tuvajos Austrumos varētu aizēnot notikumus Ukrainā un vai Krievija šo situāciju varētu izmantot savā labā, Rostoks sacīja, ka Krievijas iespējas ir ierobežotas, un neko daudz tas karā ar Ukrainu nemainīs.

Iespējams, Izraēla varētu prasīt palīdzību no ASV, kas, visticamāk, šo palīdzību arī sniegs, bet no Eiropas valstīm varētu būt tikai politisks atbalsts bez ļoti konkrētas un praktiskas palīdzības.

"Eiropas valstis pēdējos gados nav bijušas ciešas Izraēlas atbalstītājas. Eiropas Savienības ietvaros ir bijušas pat iniciatīvas, kas norādījušas uz lielāku atbalstu Palestīnai, piemēram, uzliekot papildu nodevas Izraēlas produkcijai, kas saražota okupētajās teritorijās. Līdz ar to Izraēlai ir svarīgi, ka Rietumvalstis pauž atbalstu, bet nekādu lielu, praktisku palīdzību nesagaida. Drīzāk viņi sagaida to, lai nesāktos kārtējais kritikas vilnis par to, ka Gazas joslā iet bojā civiliedzīvotaji," vērtēja Rostoks.

Šobrīd Izraēlā valda "liels entuziasms sakaut "Hamas" vienreiz un par visām reizēm", tomēr, ja viņi to mēģinās darīt, tas nebūs vienkāršs uzdevums blīvi apdzīvotās vietas dēļ.

Savukārt prognozējot notikumu attīstību un kaujinieku grupējuma "Hezbollah" iesaisti no Libānas puses, eksperts sacīja, ka nekas šobrīd neliecina par to, ka arī Ziemeļos briestu liels karš.

Kā ziņots, Izraēla pēdējās trīs dienas ir apšaudījusi Gazas joslu pēc "Hamas" kaujinieku negaidītā uzbrukuma Izraēlas dienvidiem, kurā tika nogalināti simtiem cilvēku.

Kaujinieki aizbēga atpakaļ uz anklāvu ar aptuveni 150 ķīlniekiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu