Režisors Seņkovs par teātra tradīciju: Es te atnācu uz teātri 20 gados, un te es arī nomiršu – tas ir bišķiņ par traku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Viesojoties “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi”, teātra režisors, brīvmākslinieks un Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzējs Elmārs Seņkovs dalās savās pārdomās par teātra tradīciju un aktieru kursiem, kas “pieder” vienam konkrētam teātrim. “Latvija ir pārāk maza, lai mēs varētu atļauties nodarboties ar tādu, nu teiksim, neilgtermiņa domāšanu un pārpirkt, un pēc tam to aktieri mainīt,” skaidro režisors.

Raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei Seņkovs norāda, ka ilgtermiņa skata trūkums, aktiera mainīšana var būt pat bīstama pašam aktierim: “Tas ir ļoti bīstami – daudziem aktieriem tas var sabojāt viņu likteni, dzīvi, viņu karjeru. Toties tur ir arī savi plusi – izveidojas veselīga konkurence.” Režisors min piemēru, ka var gadīties aktieris ar mūža līgumu teātrī, kurš pārāk atslābst vai neprot izmantot to pareizi.

“No otras puses – neviens nav pielaulāts teātrim, tā ir tieši tāda pati darba vieta. Jūs strādājat radio – jūs varat strādāt arī citā radio, jūs varat strādāt pavisam kaut kur citur, jūs varat mainīt profesiju, un es arī studentiem saku: “Skatieties uz to viegli.”

Man galvenais ir – atrodiet to vietu, kas jūs attīsta, kur jūs jūtaties labi un jums apkārtne patīk – attiecīgi šie cilvēki, kur jūs esat. Tad viss ir kārtībā,” viņš piebilst.

Seņkovs uzskata, ka laiks šobrīd ir mainījies: “Mums daudz tradīciju ir palikušas vēl no Padomju Savienības teātra tradīcijas, kas tiešām reizēm jau vairs nav loģiskas. Es te atnācu uz teātri 20 gados, un te es arī nomiršu – tas ir bišķiņ par traku, es uzskatu, šodienas laikmetam un tempam, bet tas, ka mums ir jādomā ilgtermiņā par aktieru attīstību teātrī, tam es arī gribu pievienoties.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu