ASV ANO dalībvalstīm demonstrē Ukrainā atrasto Irānas dronu atlūzas

Foto: Drop of Light/Shutterstock

ASV militārpersonas ceturtdien ANO dalībvalstīm demonstrēja Ukrainā atrastos Irānas dronu atlūzas, kas, pēc Pentagona domām, liecina par Irānas un Krievijas attiecību pieaugšanu, vēsta ārvalstu mediji.

ASV paziņoja, ka pasākumā piedalījās pārstāvji no vairāk nekā 40 valstīm, kur Aizsardzības izlūkošanas aģentūras (DIA) amatpersonas sacīja, ka atlūzu vidū bija Ukrainā atrasto Irānas bezpilota lidaparātu Shahed 101, Shahed 131 un Shahed 136 daļas.

"Tās nav kopijas. Tās ir īstas," pasākumā sacīja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda.

Viņa piebilda: "Irānas amatpersonas nav slēpušas savas ambīcijas paplašināt šo uzbrukuma bezpilota lidaparātu tirdzniecību. Un tagad tie ir Krievijas rokās un tiek izmantoti pret civiliedzīvotājiem Eiropā."

Irānas dronos "Shahed", ko Krievija izmanto karā pret Ukrainu, ir vairāk nekā 50 Eiropas elektronikas komponentu, vēsta britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz slepenu ziņojumu, ko Kijiva sniegusi Rietumu sabiedrotajiem.

Dronā "Shahed-131" atrasti 52 Rietumu uzņēmumos ražotu elektronikas komponentu, bet "Shahed-136" - 57, teikts ziņojumā.

Atrastie komponenti ražoti piecos Eiropas uzņēmumos, arī britu transnacionālās korporācijas Polijas filiālē.

"Ražotāju vidū ir uzņēmumi, kuru galvenās mītnes atrodas sankciju koalīcijas valstīs - ASV, Šveicē, Nīderlandē, Vācijā, Kanādā, Japānā un Polijā," teikts ziņojumā.

Tajā pat laikā nav nekādu liecību par pārkāpumiem no Rietumu uzņēmumu puses, kuru komponenti atrasti dronos.

"Irānas dronu ražošana ir adaptējusies un pamatā izmanto pieejamās komplektējošās daļas, kuru piegādes tiek kontrolētas slikti vai netiek kontrolētas nemaz," teikts ziņojumā.

Atbilstoši muitas informācijai "teju viss Irānas imports tiek saņemts no Turcijas, Indijas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Vjetnamas un Kostarikas".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu