Ēģiptes prezidents: Izraēla ir pārkāpusi pašaizsardzības robežas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Abduls Fatahs al Sisi.
Abduls Fatahs al Sisi. Foto: Reuters/ScanPix

Ēģiptes prezidents Abduls Fatahs al Sisi 15. oktobrī, tiekoties ar ASV valsts sekretāru Antoniju Blinkenu, sacīja, ka Izraēla Gazā ir pārkāpusi pašaizsardzības robežas, sodot 2,3 miljonus cilvēku, ziņo ārvalstu mediji.

Ēģipte robežojas ne tikai ar Izraēlu, bet arī ar Gazas joslu, kuras šķērsošana pēdējās dienās ir bijusi lielā mērā bloķēta.

Sarunā ar Blinkenu Ēģiptes prezidents kritizēja Izraēlas militāro operāciju Gazā, stingri vēršoties pret Amerikas Savienoto Valstu īstenoto diplomātisko kampaņu reģionā.

Paredzot Izraēlas sauszemes ofensīvu, ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens savā runā atkārtoti apstiprināja, ka Vašingtona būs kopā ar Izraēlu "šodien, rīt un katru dienu" kopīgu demokrātisku vērtību partnerībā, bet Izraēlai ir jāveic "visi iespējamie piesardzības pasākumi, lai nenodarītu kaitējumu civiliedzīvotājiem".

Viņš tieši publiski nekritizēja Izraēlu un tās īstenoto bombardēšanu, kas Gazā nogalinājusi neskaitāmus civiliedzīvotājus.

Ēģiptes valsts plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka al Sisi ASV diplomātam norādījis, ka Izraēlas operācija Gazā ir pārkāpusi robežas "tiesībām uz pašaizsardzību" un pārvērtusies par "kolektīvu sodu 2,3 miljoniem cilvēku Gazas joslā".

Pirms Ēģiptes pamešanas Blinkens žurnālistiem sacīja, ka "Izraēlai ir tiesības, pat pienākums aizstāvēties pret "Hamas" uzbrukumiem un censties darīt visu iespējamo, lai tas nekad neatkārtotos".

Atbildot par cilvēku upuriem Gazā, Blinkens sacīja, ka "svarīgi ir tas, kā Izraēla to dara. Tas jādara tā, lai atbilst mūsu kopīgajām vērtībām attiecībā uz cilvēka dzīvību un cilvēka cieņu, veicot visus iespējamos piesardzības pasākumus, lai nenodarītu kaitējumu civiliedzīvotājiem".

ASV Valsts ziņojumā par Blinkena un al Sisi tikšanos teikts, ka abi ir "vienisprātis par to, ka ir īpaši svarīgi risināt humāno situāciju Gazā, lai nodrošinātu palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kuriem tā ir nepieciešama, un palīdzētu pasargāt civiliedzīvotājus."

Ēģiptes vadītājs svētdien arī paziņoja, ka plāno rīkot samitu par "Palestīnas nākotni". Sisi sarīkoja Nacionālās drošības padomes sēdi par "militāro eskalāciju Gazā", sacīja viņa pārstāvis.

Viņa administrācija ir centusies rast diplomātiskus ceļus ar sabiedrotajiem un humānās palīdzības grupām, lai "deeskalētu" konfliktu un "piegādātu nepieciešamo palīdzību" palestīniešiem, tomēr šie palīdzības sūtījumi joprojām atrodas Ēģiptē, gaidot iespēju šķērsot Gazas robežu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu