Bērnu slimnīcā akūti saslimušus bērnus pediatrs pieņems arī novietnē "Torņakalns"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Foto: Ieva Makare/LETA

Sākoties vīrusu sezonai, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) konsultēties ar pediatru bērna akūtā veselības situācijā no šodienas katru dienu var arī, pierakstoties uz vizīti slimnīcas novietnē "Torņakalns", Vienības gatvē 45, informē BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Slimnīcā katru rudeni, sākoties vīrusu sezonai, ir liels pacientu pieplūdums Neatliekamās medicīnas centrā, taču vairāk nekā 75% no atvestajiem bērniem varētu ārstēties ģimenes ārsta uzraudzībā.

Saprotot, ka brīvdienās un svētku dienās lielākoties ģimenes ārsti nav pieejami, visā valstī, tajā skaitā BKUS, ir iespēja saņemt ne tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet arī pilnvērtīgu ārsta konsultāciju situācijās, kad bērns pēkšņi saslimis, norādīja Olšteina.

BKUS konsultēties par bērna, kuram nav vajadzīga neatliekamā medicīniskā palīdzība, ārstēšanu var, piesakot attālinātu vizīti akūtā veselības situācijā slimnīcas Pacientu portālā. Pēc pieteikuma ārsts atzvana tuvāko stundu laikā, garantēti - astoņu stundu laikā, atzīmēja Olšteina.

Tāpat pediatra konsultācijas katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no plkst. 8 līdz plkst .22 rindas kārtībā tiek nodrošinātas BKUS novietnē "Gaiļezers", Juglas ielā 20, kā arī turpmāk BKUS novietnē "Torņakalns", Vienības gatvē 45.

Olšteina norādīja, ka tagad ar saslimušu bērnu var pieraksta rindas kartībā tikt pie pediatra Vienības gatvē 45 tajā pašā, nākamajā vai aiznākamajā dienā, pirms tam piesakot vizīti slimnīcas Pacienta portālā, aizpildot "bkus.lv" pieteikuma formu, vai arī, zvanot pa tālruni 80708866. Vadoties pēc pieprasījuma, pieraksta laiku daudzums tiks palielināts.

Nosūtījums pie pediatra nav vajadzīgs, bet vecākus aicina iepriekš izvērtēt, vai konsultācija par bērna veselības stāvokli vajadzīga, jo situācija patiešām ir akūta, vai arī vecāku satraukumam nav pamata un bērnu pie ārsta var aizvest, ieplānojot vizīti tuvākajās nedēļās.

BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova skaidro, ka augsta temperatūra dažādu vīrusu izraisītu saslimšanu dēļ ir organisma normāla reakcija.

Bieži svarīgākais bērna atlabšanai ir pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana, temperatūru mazinošu līdzekļu lietošana un miera režīms. Tādēļ, lai slimu bērnu nekur nebūtu jāved, vecākiem, kuri ir satraukušies par bērna veselību un nezina, ko darīt, vienmēr ir iespēja konsultēties ar BKUS pediatru, piesakot attālinātu vizīti.

"Ja slimības simptomi nemazinās dažu dienu laikā vai medikamenti nepalīdz, ar ārstu noteikti ir jāsazinās, bet tas ļoti reti ir iemesls meklēt palīdzību Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā. Taču vecāki nereti vēlas satikt ārstu klātienē, tāpēc arī ieviesām jaunu pakalpojumu - tagad ir iespēja pierakstīties pie pediatra ne tikai plānveidā, bet arī akūtās situācijās," stāsta Silova.

Pie BKUS pediatra akūtās veselības situācijās ieteicams vērsties, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, izņemot zīdaiņiem līdz trīs mēnešu vecumam, kad jāmeklē palīdzība nekavējoties.

Tāpat pie pediatra ieteicams vērsties, kad ir akūta elpceļu saslimšana, sāpes ausī (izņemot zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties), sāpes kaklā, strutaini izdalījumi no acīm, ja tie sākušies pēdējās nedēļas laikā. Savukārt ar ilgstošiem izdalījumiem jāvēršas pie ģimenes ārsta vai acu ārsta).

Vēl pie pediatra jāvēršas, kad ir izsitumi, kas parādījušies pēdējo piecu dienu laikā, ja ir vemšana un/ vai šķidra vēdera iziešana bez asins piejaukuma, bērns spēj pats uzņemt šķidrumu, urinē kā parasti, kā arī, ja ir svešķermenis ausī, degunā, neskaitot magnētus, baterijas, kad nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Savukārt plānveida pediatra konsultācija ieteicama, ja par bērna veselības stāvokli ir ilgstošas sūdzības, piemēram, bieža slimošana, ilgstošs klepus, vēdera sāpes, slikta svara dinamika, aizkavēta augšana, neskaidras izmaiņas analīzes, ka arī, ja vecākiem ir jautājumi vai bažas par bērna attīstību, uzvedību, ēšanas paradumiem, dienas režīmu, miega traucējumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu