Ministrija: Grūti spriest, cik ilgi "Balticconnector" bojājums ietekmēs dabasgāzes tirgu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Šobrīd dabasgāzes tirgus ir reaģējis uz ziņām par "Balticconnector" bojājumu, bet vai šī izmaiņa būs īslaicīga, kā tas nereti ir bijis, vai tomēr ilglaicīgāka, šobrīd vēl grūti spriest, aģentūrai LETA sacīja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM)

Pašreiz redzams, ka nelielas dabasgāzes cenas svārstības pēc "Balticconnector" gadījuma ir notikušas, taču šā gada 16.oktobrī tirgū bija redzamas arī pozitīvas pārmaiņas, dabasgāzes cenai Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) nokrītot līdz 48,47 eiro par megavatstundu (MWh).

Vienlaikus KEM norāda, ka 9.oktobrī Nīderlandes biržā TFF dabasgāzes cena bija 43,95 eiro par MWh, 10.oktobrī - 49,46 eiro par MWh, 11.oktobrī - 46,07 eiro par MWh, 12.oktobrī - 53,00 eiro par MWh, bet 13.oktobrī - 54,00 eiro par MWh.

Savukārt runājot par ietekmi uz siltumenerģijas tarifiem, KEM norādīja, ka siltumenerģijas komersanti apkures sezonai gatavojas laicīgi, izvērtējot kurināmā piegādes līgumu noslēgšanas brīdi un līguma darbības ilgumu.

Līdz ar to ir daļa siltumenerģijas komersantu, kas slēdz līgumus par kurināmā iegādi uz vairākiem mēnešiem, lai kurināmā iegādes cenu nofiksētu ilgākam laikam. Ir tādi komersanti, kas slēdz kurināmā iegādes līgumus pa mēnešiem un seko dabasgāzes cenu tendencēm biržā.

Attiecīgi pašlaik esošās dabasgāzes cenu svārstības biržā laikā no 9.oktobra līdz 16.oktobrim, ko izraisījis "Balticconnector" gadījums pirmšķietami neatstāj ietekmi uz siltumenerģijas komersantiem, kuriem noslēgts ilgtermiņa piegādes līgums par fiksētu dabasgāzes cenu. Savukārt attiecībā uz siltumenerģijas komersantiem, kuriem dabasgāzes piegādes līgumi noslēgti par mainīgu cenu vai uz īsu termiņu, tūlītēja ietekme nav gaidāma, ņemot vērā, ka biržas cenu izmaiņas kurināmā piegādes līgumos atspoguļojas ar zināmu laika nobīdi pēc pāris mēnešiem, tomēr šobrīd grūti prognozēt ietekmi uz visu apkures sezonu.

Vienlaikus KEM atgādina, ka izskatīšanā Saeimā atrodas likumprojekts "Energoapgādes izmaksu atbalsta likums", kur mērķis ir sniegt atbalstu vidēji zemu un zemu ienākumu mājsaimniecībām energoapgādes izmaksu segšanai gadījumos, kad energoresursu cenas ir ārkārtēji augstas.

Jau ziņots, ka Somiju un Igauniju savienojošais zemūdens gāzesvads 8.oktobrī slēgts, jo tajā konstatēts neierasts spiediena kritums, ko varētu būt izraisījusi gāzes noplūde, paziņojis Somijas gāzes sistēmu operators "Gasgrid" un Igaunijas operators "Elering".

"Gasgrid" paziņoja, ka cēlonis vēl nav zināms, taču gāzes piegādes pagaidām ir stabilas. 77 kilometrs garais gāzesvads "Balticconnector", kas tika atklāts pirms vairāk nekā trim gadiem, pāri Somu jūras līcim savieno Paldisku un Inko termināļus.

Spiediena kritumu gāzesvadā svētdien, 8.oktobrī īsi pirms plkst.2 pēc vietējā laika (plkst.1 pēc Latvijas laika) reģistrēja Somijas uzņēmums "Gasgrid" un Igaunijas gāzes pārvades sistēmas operators "Elering", paziņoja Somijas uzņēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu