Francijas valdība rosina izmeklēšanu pret politiķi par atbalstu "Hamas"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas politiķe Daniela Obono.
Francijas politiķe Daniela Obono. Foto: AFP/SCANPIX

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns otrdien aicinājis uzsākt kriminālizmeklēšanu pret galēji kreiso politiķi Danielu Obono, kura palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamas" nosaukusi par pretošanās kustību.

Ministrs aicināja veikt izmeklēšanu uz aizdomu pamata par terorisma attaisnošanu.

Galēji kreisās partijas "Nepakļāvīgā Francija" (LFI) politiķes izteikumi izskanējuši laikā, kad partija un tās līderis Žans Liks Melanšons saskaras ar pieaugošu spiedienu pat kreiso politiķu aprindās savu nostājas dēļ pret "Hamas" uzbrukumu Izraēlai.

"Hamas ir pretošanās kustība? Nē! Tā ir teroristiska kustība," platformā "X" paziņoja Darmanēns, norādot, ka viņš lūdz prokuratūru sākt izmeklēšanu par terorisma attaisnošanu.

Obono intervijā radio tika vairākkārt jautāts, vai Hamas ir pretošanās kustība, uz ko viņa visbeidzot atbildēja apstiprinoši.

"Tā ir islāmistu politiskā kustība, kurai ir bruņots spārns (..). Tā ir pretošanās kustība, kas sevi arī tā definē," sacīja politiķe, kura ir ievēlēta parlamentā kopš 2017.gada. Viņas izteikumi nekavējoties izraisīja diskusijas, liekot Obono aizstāvēties sociālajos medijos.

"Es teicu, ka "Hamas" ir islāmistu politiska grupa, kas apgalvo, ka ir pretošanās kustības sastāvdaļa pret Palestīnas okupāciju," platformā "X" norādīja Obono. "Tas ir fakts," viņa rakstīja, piebilstot, ka viņas komentāri nav "ne attaisnojums, ne atbalsts" "nicināmiem kara noziegumiem pret Izraēlas civiliedzīvotājiem".

Francijas transporta ministrs Klemāns Bons viņas komentārus raksturoja kā pretīgus un apkaunojošus. Melanšona un LFI atteikšanās nosaukt "Hamas" par teroristu grupējumu ir izraisījusi krīzi Francijas kreiso spēku koalīcijā NUPES, kuras sastāvā ir arī sociālisti, zaļie un komunisti.

Sociālistu partijas līderis Olivjē Fors radio "France Inter" izteicies, ka ierosina moratoriju savu deputātu dalībai NUPES, norādot, ka pastāv problēma ar "Melenšona metodi" un viņš "vairs nevar apgalvot, ka iemieso visus zaļos un kreisos". Melenšons savukārt pārmeta Foram, ka viņš izjauc NUPES.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu