Nebija reģistrējusies kā "ārvalstu aģente". Krievijā aizturēta ASV žurnāliste

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijā ir aizturēta ASV radiostacijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) žurnāliste Alsu Kurmaševa. Viņai izvirzīta apsūdzība par to, ka viņa nav reģistrējusies kā "ārvalstu aģente", trešdien paziņoja RFE/RL un Ņujorkā bāzētā Komiteja žurnālistu aizsardzībai (CPJ).

Kurmaševa ir ASV un Krievijas dubultpilsone un RFE/RL tatāru un baškīru dienesta redaktore.

"Viņu vajag atbrīvot, lai viņa nekavējoties varētu atgriezties pie ģimenes," paziņoja radiostacijas vadītājs Džefrijs Gedmins. "Alsu ir augsti cienīta kolēģe, uzticama sieva un divu bērnu māte," sacīja Gedmins.

Kurmaševa ir kļuvusi par otro ASV žurnālistu, kuru pēdējo mēnešu laikā aizturējušas Krievijas varas iestādes.

Laikraksta "Wall Street Journal" reportieris Evans Gerškovičs ir aizturēts Krievijā kopš marta un tiek apsūdzēts spiegošanā.

Kurmaševa atradās pagaidu apcietinājuma vietā, bet ir "ļoti iespējams", ka viņu drīz pārvedīs uz pirmstiesas apcietinājumu, pavēstīja CPJ un Krievijas cilvēktiesību ziņu vietnes "OVD-Info" pārstāvis.

Kurmaševas pastāvīgā dzīvesvieta ir Prāgā, bet viņa 20. maijā ieradās Krievijā ģimenes problēmu dēļ.

2. jūnijā pirms plānotās aizlidošanas viņa tika īslaicīgi aizturēta Kazaņas lidostā, kur tika konfiscētas viņas ASV un Krievijas pases un viņai tika piespriests naudassods par ASV pases nereģistrēšanu Krievijas iestādēs.

Kamēr Kurmaševa gaidīja abu pasu atdošanu, tika paziņota jaunā apsūdzība. Ja viņu atzīs par vainīgu, viņai draudēs cietumsods līdz pieciem gadiem.

CPJ paziņoja, ka ir "dziļi nobažījusies" par šīm apsūdzībām.

Kurmaševa savā darbā ir atspoguļojusi tatāru un baškīru situāciju Krievijā, sevišķi centienus saglabāt tatāru valodu, kas pēdējos gados ir pakļauta lielākam varas iestāžu spiedienam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu