VIDEO Latvijā zīdaiņu mirstība joprojām ir augsta. Kas pie tā vainojams? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lolostock/"Shutterstock"

Lai gan statistiku ir izdevies lēnām uzlabot, Latvijā joprojām zīdaiņu mirstība ir augstāka nekā vairumā Eiropas Savienības valstu – ik gadu nedzīvi piedzimst vai neilgi pēc piedzimšanas nomirst 100 bērnu. Veselības ministrija atzinusi, ka daļa problēmu slēpjas arī sistēmā, vēsta "TV3 Ziņas".

Arī iniciatīvas "Zvaigžņu bērni" pārstāvei Ilzei Loginai nācās piedzīvot jaundzimušā nāvi – viņas pirmdzimtā meitiņa 23. grūtniecības nedēļā pasaulē nāca nedzīva. 

Video: "TV3 Ziņas" sižets

"Katra sieviete gaida to kliedzienu pirmo vai to bērna reakciju, ka viņš ir ieradies pasaulē. Es nesagaidīju. Un tas klusums ir drausmīgs," saka Ilze.

Lai arī situācija ar perinatālo mirstību, jeb kad bērns iet bojā no 22. grūtniecības nedēļas uzlabojas, arī pagājušajā gadā Latvijā miruši 90 zīdaiņi. Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja Dace Rezberga atzīst, ka bērniņa zaudēšanu var ietekmēt neskaitāmi faktori.

Tās var būt gan kādas mātes veselības problēmas, iedzimtas slimības, arī dzīvesveids – aptuveni 10 procenti grūtnieču Latvijā smēķē. Tomēr problēmas ir arī sistēmā, ko atzīst arī Veselības ministrija. 

Ministrijā neslēpj, ka ik gadu vismaz vienu jaundzimušo varētu izglābt, ja topošajām māmiņām būtu pieejamāki veselības pakalpojumi, skrīnings un dārgie medikamenti.

Vairāk skaties TV3 sižetā!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu