Atklāts astoņus miljardus gadu sens radio uzliesmojums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock

Zinātnieki atklājuši astoņus miljardus gadu vecu radiosignālu. Tas identificēts kā FRB 20220610A un ilga tikai milisekundi, vēsta ārvalstu mediji un žurnāls "Science".

Ātrie radio uzliesmojumi (FRB) ir ārkārtīgi spoži un spēcīgi gaismas uzliesmojumi kosmosa dzīlēs. Tie ir tikai dažas milisekundes gari, bet atbrīvo tik daudz enerģijas, cik mūsu Saule gadsimta laikā.

Pirmo reizi šos uzliesmojumus novēroja 2007. gadā, tomēr to iemesls joprojām nav īsti skaidrs. Potenciālo skaidrojumu vidū ir gan superblīvu neitronu zvaigžņu sadursme, gan augsti attīstīta citplanētiešu civilizācija.

Tomēr šoreiz zinātnieki varēja "precīzi" noteikt, no kurienes nāk FRB 20220610A. Zinātnieki uzskata, ka tas radās, divām vai trim galaktikām saplūstot kopā un veidojot jaunas zvaigznes.

Šis FRB sākotnēji tika atklāts, izmantojot Austrālijas radioteleskopu SKA Pathfinder, taču pēc tam zinātnieki izmantoja lielu teleskopu Čīlē, lai "meklētu avota galaktiku", un atklāja, ka tas ir līdz šim senākais reģistrētais radio uzliesmojums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu