Japānas tiesa: Sterilizācijas prasība oficiālai dzimuma maiņai neatbilst konstitūcijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SOLOVEVA ANASTASIIA/Shutterstock

Prasība, ka transpersonām, lai varētu juridiski nomainīt dzimumu, jābūt sterilizētām, neatbilst konstitūcijai, trešdien atzina Japānas augstākā tiesa.

Arī prasība, ka transpersonām jāveic ķirurģiska dzimuma korekcija, neatbilst konstitūcijai, un lieta tālākai izskatīšanai tiks nodota zemākas instances tiesai, nolēma augstākā tiesa.

Sterilizācijas prasība ierobežo personas brīvās tiesības uz to, lai nenotiktu iejaukšanās ķermenī pret personas gribu, teikts spriedumā, ar ko tika atcelts šīs pašas tiesas 2019.gada lēmums.

Atbilstoši 2004.gadā ieviestajiem noteikumiem transpersonām, kas piesakās juridiskai dzimuma maiņai, ir jāatbilst zināmiem kritērijiem, ieskaitot prasību, ka ir atņemtas reproduktīvās spējas, kas faktiski nozīmē sterilizāciju.

Pretendentam jābūt neprecētam, bez bērniem, kā arī jābūt oficiāli diagnosticētai dzimumidentitātes disforijai.

Pasaulē ir tikai dažas valstis, kas transpersonām ļauj mainīt statusu, vienīgi balstoties viņu pašu apliecinājumā.

Pirms trešdienas sprieduma ap šo jautājumu pieauga spiediens, un vēl šomēnes reģionālā ģimenes tiesa nolēma, ka sterilizācijas kritērijs ir "nekonstitucionāls un nederīgs"

Japāna cita starpā ir arī vienīgā G7 valsts, kur nacionālajā līmenī netiek atzītas viendzimuma laulības vai civilās savienības.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu