Kā uzlabot F-1 nesen ieviesto "sāpju bērnu"?

Apollo.lv
Foto: AFP / Scanpix

Nesenākais Pirmās formulas (F-1) jauninājums tieši posmu norises struktūrā ir tā sauktās sprinta sacīkstes. Portāls "Autosport" ir uzzinājis, kādi risinājumi sprinta sacīkšu popularitātes veicināšanai ir padomā F-1 bosiem.

Sprinta sacīkšu eksperiments pirmo reizi tika izmēģināts 2021. gada sezonā. Šajā sezonā sprinta sacīkstes norisinājušās jau piecas reizes, un Brazīlijas GP tiks aizvadīts arī sestais sprinta posms.

Tāpat šogad sprinta sacīkstēm tika ieviesta arī atsevišķa kvalifikācija. It kā šāds formāts nozīmē vairāk sacensību, bet nedz fani, nedz piloti publiskajā telpā par šo formātu nav priecīgi.

"Es mīlu to! Fantastiski! Bet, ja jūs gribat manu godīgo viedokli, mani tās neuzrunā. Pēc kvalifikācijas beigām tu esi nedaudz pazudis. Manuprāt ir nepieciešama tikai viena kvalifikācija, kurā tad arī iet uz visu "banku". Turklāt pēc sprinta sacīkstēm sestdienā visi vairāk vai mazāk zina, kas notiks svētdienas sacīkstēs," pēc nesenā ASV sprinta brauciena teica šā gada čempions Makss Verstapens.

F-1 vadība, kā norāda "Autosport" žurnālists Džonatans Noblss, mēģinot rast risinājumus sprinta sacīkšu popularitātes veicināšanai. Viens no tiem esot atsevišķa sprinta čempionāta veidošana - sprinta sacīkstēs izcīnītie punkti veidotu atsevišķu kopvērtējumu.

Tāpat tiktu izskausts šogad pieredzētais, visnotaļ neveiklais scenārijs, kurā Verstapens par čempionu tika kronēts pēc sestdienas sprinta sacīkstēm, nevis pēc "Grand Prix", kā tas bija ierasts līdz šim.

Neskatoties uz to, ka sprinta brauciena rezultāti vairs neietekmē svētdienas "Grand Prix" secību, piloti sestdienas braucienā tik un tā nevēlas uzņemties lieku risku. F-1 vadība apsverot arī nopietnu finansiālo iniciatīvu, kas varētu sastādīt pat vienu miljonu ASV dolāru par uzvaru sprinta posmā.

Protams, tādiem pilotiem kā Verstapens vai Hamiltons, kuru algas pārsniedz 50 miljonus ASV dolāru, arī naudas balva nebūs veicinātājs. Bet, piemēram, Oskaram Piastri, kurš uzvarēja Kataras sprinta sacīkstēs, miljons ASV dolāru būtu puse no viņa sezonas algas.

Vēl viens ierosinājums ir apgriezta starta secība, par ko jau ilgus gadus ik pa laikam runas izskan arī svētdienas sacīkšu kontekstā. Piemēram, Verstapens, kurš jau ir izcīnījis čempiona titulu, sprinta sacīkstes sāktu no pēdējās vietas. Kopvērtējuma otrajā vietā esošais Serhio Peress sacīkstes sāktu no 19. vietas, un tā tālāk līdz pat Loganam Seržantam, kurš tiktu pie nosacīta "pole position".

Šīs sezonas pēdējās F-1 sprinta sacīkstes tiks aizvadītas 3. novembrī Brazīlijā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu