Sestdien Latvijas pilīs un muižās notiks "Leģendu nakts"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stāmerienas pils
Stāmerienas pils Foto: ako photography/Shutterstock

Šodien Latvijas pilīs un muižās notiek "Leģendu nakts 2023", liecina publiski pieejamā informācija.

Abgunstes muižā plkst.18 un 20 muižas saimnieku stāsts; plkst.17 - 22 orientēšanās spēle, radošas darbnīcas, kafejnīca.

Alūksnes Jaunajā pilī plkst.18 būs skatāms video stāsts par restaurācijas darbu norisi Alūksnes Jaunajā pilī, plkst.18.30 ekskursija pa Alūksnes Jauno pili kopā ar muzeja speciālistiem; plkst.19.30 spēle "Mākslas mozaīka Alūksnes Jaunajā pilī", bet plkst.20 - multimediāla projekcija "Apmirdzētās Kanovas vāzes stāsts".

Apriķu muižā no plkst.19 līdz 23 sveču gaismā būs iespēja atklāt "muižas pērles" un muižas teritorijā lāpu gaismā izbaudīt senās teikas.

Cesvaines pilī plkst.18 notiks Samantas Tīnas akustiskais koncerts "Vēstule Tev", plkst.20 izstādes "Turpinājums" atklāšana; plkst.21 kundzes istabā improvizāciju koncerts "Stikla Gaismas Melodijas".

Arheoloģijas izstāde "Sākums. Zeme zem mums". Darbosies pils restorāns.

Cēsu pilī plkst.19 - 23 Lielajā salonā notiks muzikāls priekšnesums; verandā - foto evolūcija, bet Velvju zālē - Cēsu novada jauniešu domes aktivitāte. Trešajā stāvā darbosies kafejnīca.

Dobeles pilī plkst.19 - 22 notiks teiku atdzīvošanās un jaunās ieejas atklāšana.

Dundagas pilī plkst.18 atklās Talsu Krūmu mākslas grupas izstādi "Krūmu legendas" un varēs tikties ar māksliniekiem, bet plkst.19.30 sāksies Liepājas mežragu kvarteta koncerts "Četri gadalaiki".

Elejas muižā no plkst.18 līdz 22 izzinošs kvests pa Elejas muižas parku ar vēstures notikumu atklājumiem un aktivitātes ap ugunskuru kopā ar čigānietēm.

Gārsenes muižā no plkst.18 - 22 varēs baudīt pastaigu pa muižas tumšajiem gaiteņiem, bet plkst.19 būs tikšanās ar iluzionistu.

Jaunauces pilī no plkst.19.30 līdz pusnaktij apmeklētājiem būs atvērts pils vīna pagrabiņš, plkst.20 būs skatāms uzvedums "1926. Natālij, nav labi!". Savukārt plkst.21.45 notiks tērpu parāde "Natālij, ir labi!1926.". Ekskursija pilī ar gidu būs plkst.23, bet tieši pusnaktī - spēle muižas pārvaldnieka namā "Izlaušanās".

Jaunmoku pilī no plkst.15.30 līdz 21.30 pieejama pils Meža ekspozīcija; plkst.15.30 notiks pievakares ekskursija; plkst.16.30 - krēslas stundas ekskursija. Plkst.18 audiovizuālajā vakarā uz vienas skatuves tiksies zinātnieks Mārcis Auziņš un mūziķis Mārcis Auziņš, bet plkst.20.30 varēs doties nakts ekskursijā.

Jaunpils pils ūdensdzirnavās un dzirnavu šķūnī plkst.18 būs skatāms Jaunpils bērnu deju kolektīva "Pilskundziņi" priekšnesums. Varēs doties pastaigā gar Dzirnavu dīķi lāpu gaismā, bet Dzirnavu šķūnī pils krogs piedāvās īpašu Dzirnavu ēdienu produktu atklājumus.

Kokneses viduslaiku pilsdrupās no plkst.18 līdz plkst.22 multimediāls gaismu uzvedums "Laimi meklējot".

Krāslavas pils komplekss no plkst.16 piedāvās parka izgaismojumu jaunās krāsās; no plkst.21 notiks klausāmpastaiga Krāslavas novada muzeja speciālistu pavadībā; plkst.16 pils staļļos demonstrēs īsfilmu par Grāfu Broel-Plāteru pili un parku; plkst.19 būs iespēja klausīties lekciju "Atklāsme" par Krāslavas pili, bet plkst.20 notiks baroka mūzikas koncerts.

Lielplatones muižā plkst.17 uzstāsies Latvijas izdevniecību jauktais koris "Burtnieks"; plkst.18 Veļas mājā atklās Dzintras Zvaginas foto izstādi "Sapinušies. Hair.", no plkst.17 viesus ēdinās ZS "Vārpas" krodziņš dārznieka namiņa pagrabā.

Liepas muižā no plkst.19 - 23 Kungu mājas durvis tiks atvērtas un gids stāstīs par muižas vēsturi un cilvēkiem, kas tajā dzīvojuši. Ekskursijas būs pieejamas reizi pilnā stundā. Viesi tiks pacienāti ar tēju. Darbosies bufete.

Lūznavas muižā no plkst.17 Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Sandis Laime izstāstīs kā laika gaitā Latvijā mainījušies priekšstati par raganām, kādas bijušas ar tām saistītās parādības, vietas un nozīmes.

Mēru muižā plkst.19 - 20.30 varēs vērot amatierteātra "Rampa" izrādi "Dullais barons Bunduls", bet plkst.20.30 - 23 - teatrālas performances izstādē "Meža leģendas".

Naukšēnu muižā no plkst.18 un pēc koncerta (ap 21.10) varēs ielūkoties Naukšēnu muižas slēptākajos kaktos gida pavadībā; plkst.19 - 20 atvērta muižas siernīca; plkst.19 - 20 notiks orientēšanās spēle "Muižas dārgumus meklējot", bet plkst.20 - 21 muižas pils zālē muzicēs saksofonu ansamblis "Valmieras meitenes".

Pelču pilī plkst.20 varēs atklāt vēsturiskās bibliotēkas "Stāstu skapjus".

Preiļu pils parkā plkst.20 - 23 notiks audiovizuāla pastaiga "Leģendu jūdze"; plkst.21 skanēs senās mūzikas ansambļa "Ludus"; bet plkst.22 būs spoku stāstu stunda. No plkst.20 - 23 Preiļu muižas kapelas un Borhu kapeņu apskate.

Stāmerienas pilī plkst.18 varēs baudīt nesteidzīgas pastaigas; plkst.19 skanēs Zemgaliešu Birutas dzīves stāsti un dzeja, bet plkst.21 notiks Raimondas Vazdikas koncerts.

Šlokenbekas muižā plkst.18.30 un 19.30 notiks zinātniskie eksperimenti; plkst.19 un 21.30 varēs piedalīties ekskursijā; plkst.20 varēs vērot amatierteātra "Ugāles drāma" izrādi "Trakās arestantes", bet no plkst.21.30 - 23 varēs aplūkot gleznu izstādi un piedalīties konkursā.

Ungurmuižā no plkst.20 līdz 23 apmeklētājiem būs iespēja baudīt gidu stāstījumus, muzikālus pārsteigumus un Artas Indriksones personālizstādi; Ungurmuižas restorāns piedāvās rudens sezonas ēdienkarti.

Vadakstes muižā apskatāmas vairākas izstādes, plkst.18.30 pasakas bērniem lasīs Elmārs un Gunta Kalniņi, bet plkst.20 koncertā muzicēs Guntis Veits un saksofonists Guntis Brancis.

Vecauces pilī no plkst.18 līdz plkst.20 būs "Dzīvās bildes"- Auces apkārtnes teikas apmeklētāju performancēs un pils tornī spoku stāstiņi.

Zvārtavas pilī no plkst.17 līdz plkst.20 apmeklētāji būs aicināti izzināt pils vēsturi, doties ekskursijās gida pavadībā un apskatīt Latvijas Mākslinieku savienība muzeja tēlniecības, tekstilmākslas, porcelāna, glezniecības un āra objektu ekspozīcijas, bet plkst.18 notiks izdevuma "Zvārtavas pils" prezentācija. Plkst.19 izskanēs kameransambļa "Trio Metamorfoze" koncerts "Glāss. Leģendas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu