Situācija krasi mainījusies: Talsu pašvaldība lauzīs līgumu par Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūvi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Strādnieks uz jumta. Ilustratīvs attēls
Strādnieks uz jumta. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Talsu novada pašvaldība lauzīs līgumu ar SIA "Buildimpeks" par Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūvi, informēja pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Fedko informēja, ka pagājušajā gadā, piesaistot valsts budžeta finansējumu, tika sākta Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūve. Ja vasaras sākumā darbi ritējuši raiti un objektu bija paredzēts atklāt 1.septembrī, tad jūlija beigās situācija krasi mainījusies, bet šonedēļ Talsu novada dome pieņēma lēmumu pirms termiņa izbeigt noslēgto līgumu ar "Buildimpeks".

Par Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūvi, kā to paredzēja konkursa rezultāti, Talsu novada pašvaldība 2022.gadā noslēdza līgumu ar SIA "Buildimpeks". Būvdarbu kopējā līgumcena bija 1 162 414 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), savukārt valsts budžeta finansējums šī investīciju projekta īstenošanai ir 913 453 eiro.

Līgums paredzēja būvdarbus veikt 12 mēnešu laikā, tas ir, līdz 18.jūlijam, bet tehnoloģiskā pārtraukuma dēļ būvdarbu izpildes termiņš tika pagarināts līdz šī gada 27.novembrim.

Atbilstoši līguma nosacījumiem un pamatojoties uz uzņēmēja iesniegtajiem avansa rēķiniem, pašvaldība ir samaksājusi 382 415 eiro avansu, no kā 274 069 eiro vēl nav apgūti.

Konstatējot, ka šogad jūlija beigās objektā būvdarbi nenotiek atbilstoši laika grafikam, prasīts paskaidrojums būvniekam. "Buildimpeks" norādījis, ka ir sarežģījumi piesaistīt apakšuzņēmējus, turklāt uzņēmumam trūkstot līdzekļu. Situācija tikai pasliktinājusies, un augustā stadiona pārbūve apstājusies pilnībā, skaidro Fedko.

Kā viens no risinājumiem septembrī tika skatīts priekšlikums slēgt trīspusēju līgumu starp pašvaldību, būvdarbu veicēju un apakšuzņēmēju, paredzot, ka "Buildimpeks" apakšuzņēmējiem no savas puses samaksātu avansa maksājumu. Lai arī uzņēmumam līdz 15.septembrim pašvaldībai bija jāiesniedz saraksts ar konkrētiem apakšuzņēmējiem, to veicamo darbu izpildes laika grafikiem un izpildāmo darbu summām, dokumenti netika saņemti. Tos uzņēmējs iesniedzis tikai 2.oktobrī, aicinot pasūtītāju izskatīt iespēju noslēgt trīspusēju vienošanos ar būvuzņēmēju un apakšuzņēmēju, par to, ka pēc materiālu un pakalpojumu piegādes, pasūtītājs pa tiešo veic samaksu būvuzņēmēja apakšuzņēmējam, šo summu ieturot no būvuzņēmēja izpildes.

Pēc pašvaldības pieprasījuma būvuzraugs 2.oktobrī apsekoja objektu, konstatējot, ka, sākot no šā gada 3.augusta patvaļīgi pārtraukti būvdarbi objektā, tehnoloģiski nav pabeigti darbi, pie būvbedrēm notiek esošā seguma degradācija un izskalojumi.

Pašvaldības pārstāve piebilst, ka pērn novembrī "Buildimpeks" ierosināts tiesiskās aizsardzības process. Šā gada 18.oktobrī būvdarbu veicējam ir Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds 43 684 eiro.

Izvērtējot iespējamos riskus, Talsu novada pašvaldība par labāko risinājumu uzskata līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Lai arī valsts finansējums jāapgūst līdz šī gada beigām, ir skaidrs, ka tas nav paveicams laikapstākļu dēļ. Tas nozīmē, ka Valdemārpils vidusskolas sporta laukuma pārbūvei pēc līguma izbeigšanas būs jāorganizē jauns atklāts konkurss, lai izvēlētos atbilstošu būvdarbu veicēju, būvdarbiem paredzot finansējumu no pašvaldības budžeta.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmums "Buildimpeks" dibināts 2011.gadā. 2021.gadā uzņēmums apgrozīja 6,38 miljonus eiro, bet peļņa sasniedza 23 399 eiro. Finanšu dati par pagājušo gadu joprojām nav publiskoti.

"Buildimpeks" lielākais īpašnieks, kuram pieder 90% daļu, ir uzņēmums SIA "ZFF", kas pieder Gatim Zonbergam (57,14%) un Ksenijai Mlikovai (42,86%), bet atlikušie 10% uzņēmuma kapitāldaļu pieder Edijam Ekmanim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu