Francijas valdība plāno nostiprināt konstitūcijā tiesības uz abortu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Francijas valdība plāno nostiprināt konstitūcijā sieviešu tiesības uz abortu, lai tās kļūtu neatgriezeniskas, svētdien paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Prezidents paziņoja, ka Valsts padomē, kas ir Francijas augstākā administratīvā tiesa, nākamnedēļ tiks iesniegts projekts ar mērķi līdz gada beigām nostiprināt konstitūcijā tiesības uz abortu. "2024.gadā sieviešu tiesības izvēlēties abortu kļūs neatgriezeniskas," paziņoja Makrons.

Lai veiktu grozījumus konstitūcijā, Francijā ir nepieciešams vai nu referendums, vai vismaz trīs piektdaļu abu parlamenta palātu deputātu apstiprinājums. Lielākā daļa konstitucionālo izmaiņu pēckara Francijā ir apstiprinātas ar kongresa balsojumu.

Grūtniecības pārtraukšana Francijā tika dekriminalizēta 1975.gadā. Pēc tam ar vairākiem likumiem ir uzlaboti apstākļi abortu veikšanai, sevišķi, lai aizsargātu sieviešu veselību un anonimitāti, kā arī samazinātu ar šo procedūru saistīto finansiālo slogu sievietēm.

Sabiedriskās domas aptauja, kas tika veikta 2022.gada novembrī, liecina, ka 89% respondentu atbalsta abortu tiesību nostiprināšanu konstitūcijā.

Saskaņā ar valdības datiem pagājušajā gadā Francijā tika veikti 234 000 abortu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu