No 2026. gada valsts vai pašvaldības zemesgabali zem privatizētajām dzīvojamām mājām tiks nodoti dzīvokļu īpašniekiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daudzdzīvokļu ēkas. Ilustratīvs foto.
Daudzdzīvokļu ēkas. Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts vai pašvaldības zemesgabali zem privatizētajām dzīvojamām mājām pēc 2026. gada 1. janvāra dzīvokļu īpašniekiem tiks nodoti īpašumā bez atlīdzības, otrdien nolēma valdība, atbalstot grozījumus Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka, nosakot termiņus zemesgabalu privatizācijas pabeigšanai, uz kuras atrodas privatizētas dzīvojamās mājas, var saprātīgi prognozēt situācijas, kur ierobežojumi zemes privatizācijai (atsavināšanai) var tikt atcelti vēlāk, pēc privatizācijas procesa noslēguma.

Tāpēc bija nepieciešams risinājums ārpus privatizācijas procesa, kā šādās situācijās taisnīgā un nediskriminējošā veidā risināt dalītā īpašuma tiesiskās attiecību izbeigšanas jautājumu gadījumā, ja privatizētās dzīvojamās mājas pilnīgi vai daļēji atrodas uz valstij vai pašvaldībai piederošas zemes, ievērojot privatizētās dzīvojamās privatizēto dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašnieku tiesības un leģitīmās intereses.

Likums papildināts ar personām, kas šajā situācijā var ierosināt publiskas personas mantas atsavināšanu - privatizētās viendzīvokļa mājas īpašnieks, bet privatizētajās daudzdzīvokļu mājās, tā ir dzīvokļu īpašnieku kopība, analoģiski Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā noteiktajam, ka dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par zemesgabala atsavināšanas tiesību īstenošanu gadījumos, kur zemesgabals nav valsts vai pašvaldības īpašumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu