Dārgo prezervatīvu cenu dēļ daļa cilvēku tos nespēj atļauties un riskē ar nedrošu seksu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fongbeerredhot/ Shutterstock

Raidījums "360TV ZIŅneši" apskatīja, vai prezervatīvu augstā cena Latvijā varētu būt kā riska faktors seksuāli transmisīvo slimību (STS) izplatībai, kā arī noskaidroja, vai šos izsargāšanās līdzekļus nepērk tāpēc, ka kādai daļai sabiedrības vienkārši tam nepietiek naudas.

Latvijā vidējā cena par 10 prezervatīviem esot 12 eiro. Raidījums devās pie iedzīvotājiem Tukumā, kur vēlējās noskaidrot uz ielas sastapto cilvēku viedokli par šādu prezervatīvu cenu. 

Kāds jaunietis norādīja: "Es labāk cigarešu paciņu paņemu un aliņu vienu!"

Arī iztaujātā kundze piekrita, ka tas esot par dārgu: "Es domāju, ka tas nav īsti prātīgi, vismaz tiem cilvēkiem, kam tas ir nepieciešams. Droši vien tur ir jādomā, kādu [izsargāšanās] veidu izmantot - šo vai kādu citu. Tādu naudu piešķirt ne visi, it sevišķi jaunā paaudze, var atļauties."

Latvija ierindojas Eiropas sliktākās statistikas augšgalā ar HIV infekcijas straujo izplatību. SPKC dati rāda - pērn no jauna reģistrēto HIV infekciju gadījumu skaits bija 229, un tas ir vairāk nekā gadu iepriekš. 

"Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle uzskata, ka prezervatīvu cena par lielu varētu šķist tieši jauniešiem. Augstā cena varētu būt HIV un STS riska faktors. 

"Būtu jāliek svaru kausā, kas tad mums ir svarīgāk - vai veseli jaunieši, kuri vēlas dibināt ģimenes un kuriem būs veseli bērni, vai mums ir svarīgāks nedaudz tas naudas cipariņš, ko mēs no prezervatīviem iegūstam, bet nu tad rēķināmies ar infekcijām. Pie tam HIV ārstēšana arī ir budžeta nauda. Ideālā gadījumā būtu jādomā par ideju, kas bija dzīva Latvijā pirms 15 gadiem, veidot jauniešu veselības centrus, kur jaunieši saņemtu izglītību, tur būtu gan vecmāte, gan māsiņa, ar kuru viņi var pārrunāt šos reproduktīvās un seksuālās veselības jautājumus. Kur viņi vienkārši var ienākt un paņemt bez maksas prezervatīvus," norāda Ķelle.

Šobrīd Igaunijā šādi centri ir jau 19, kur iespējams veikt arī bezmaksas STS testus. Bezmaksas prezervatīvus Latvijā var iegūt centros, kas domāti cilvēkiem ar narkotiku atkarībām. 

Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja Inga Ažiņa piekrīt, ka prezervatīvi varētu būt lētāki, bet daļa cilvēku vispār būtu jāpieradina lietot prezervatīvus. Lai prezervatīvi būtu pieejamāki, eksperte norāda, ka varētu būt vietas, kur tos dod bez maksas vai par ļoti zemu cenu - piemēram, klubos. 

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders skaidro, ka prezervatīvi un to cenas netiek regulētas. "Medicīnas preces atšķirībā no medikamentiem ir brīvajā tirgū, un attiecīgi tā ir ražotāja cena plus veikala uzcenojums un pievienotās vērtības nodoklis."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu