Pētījums: Eiropā netīrākās sabiedriskās tualetes ir Rīgā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tualete. Ilustratīvs attēls.
Tualete. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Lielbritānijas vannu un dušu uzņēmuma "Showers to You" veiktajā pētījumā secināts, ka Eiropā sliktākās sabiedriskās tualetes ir Rīgā, raksta medijs "Eng.lsm.lv". 

Pētījums centās noskaidrot, kurās Eiropas pilsētās ir tīrākās un netīrākās publiskās tualetes, analizējot vairāk nekā 8000 "Google" atsauksmes. Tika salīdzināts negatīvo atsauksmju skaits katrā pilsētā, kā arī, cik reižu tajās bija atrodams vārds "netīrs". 

Kā atzīmē medijs, dati tika vākti attālināti un pēc būtības ir subjektīvi, jo pētījuma veicēji paši šīs tualetes neapmeklēja. 

Tomēr pētījuma rezultāti liecina, ka Rīgā ir vissliktākās publiskās tualetes, ar 3,44 punktiem no 10 tīrības novērtējuma skalā.

Katrā piektajā atsauksmē tika novērots vārds "netīrs". 

Publisko tualešu netīrības skalas augšgalā aiz Rīgas seko Madride Spānijā, Valleta Maltā, Stokholma Zviedrijā un Varšava Polijā. Turpretim ar vistīrākajām sabiedriskajām labierīcībām Eiropā, saskaņā ar šo interneta pētījumu, var lepoties Bukareste Rumānijā. 

Jau ziņots, ka otrdien, 31. oktobrī, Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja atbalstīja grozījumus Mājokļu un vides departamenta maksas pakalpojumos, paredzot ieviest maksu Rīgas sabiedriskajās tualetēs. Gala lēmums par maksas ieviešanu tualetēs būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Kā informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa, lai ierobežotu vandalismu Rīgas sabiedriskajās tualetēs, vairākas no tām plānots aprīkot ar maksājumu karšu termināļiem (POS).

Patlaban tualešu lietošanu bieži apgrūtina gan neapzinīgu lietotāju vandalisms, kā rezultātā tiek bojāti vai nozagti dažādi elementi un tualetes remonta laikā nav pieejamas, gan bezpajumtnieku ilgstoša uzturēšanās tajās un radītā netīrība.

Lai risinātu šo problēmu, 17 tualetēs, kurās nav apkopēju-dežurantu, plānots uzstādīt POS termināļus, kas ļaus pakalpojumu saņemt, norēķinoties ar karti.

Ar POS termināļiem aprīkos tualetes Aldara parkā, 13. janvāra ielā pie Vaļņu ielas, Dailes teātra laukumā, Esplanādes parkā, Jāņa Asara ielā Grīziņkalnā, Jēkaba laukumā, Kobes dārzā, divas tualetes Kronvalda parkā - Kronvalda bulvāra pusē un pie Elizabetes ielas, divas tualetes Mežaparkā - Atpūtas alejā pie bērnu laukuma un Ostas prospektā, Nordeķu parkā, Radio ielā, Jaunielā pie Rātsnama, Turgeņeva un Gogoļa ielas skvērā pie Zinātņu akadēmijas, Vērmanes dārzā un Ziedoņdārza parkā.

Maksa par šo tualešu apmeklēšanu būs 50 centi. Šī summa izvēlēta, ņemot vērā gan cenu privātā sektora tualetēs Rīgā un kaimiņvalstīs, gan aprēķinus, lai iekasētie līdzekļi nosegtu POS termināļu uzturēšanas izmaksas.

Tāpat kā līdz šim, Rīgā bez maksas turpinās darboties lielākā daļa tualešu, tajā skaitā tualetes ar dežurantiem-apkopējiem Embūtes ielā Dzegužkalnā, Ernestīnes ielā Jaunatnes dārzā, Kr. Valdemāra ielā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Maskavas ielā pie Spīķeru kvartāla, Kokneses prospektā Mežaparkā, Miera dārza parkā, Pērnavas ielā Grīziņkalnā un Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī pie Bastejkalna.

Bez maksas būs pieejamas un sezonas laikā, tas ir, līdz 31. oktobrim galvaspilsētā darbosies 40 biotualetes, kas būs atkal pieejamas pavasarī. Tāpat līdz novembra beigām darbosies sešas sezonālās konteinertipa tualetes ar apkopējiem-dežurantiem, kuras arī būs izmantojamas bez maksas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu