Par godu valsts svētkiem NBS aicina uz patriotiskiem pasākumiem visā Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
11.novembra krastmalā pie Rīgas pils mūra tiek aizdegtas svecītes Lāčplēša dienā un Bermontiādes 100.gadadienā.
11.novembra krastmalā pie Rīgas pils mūra tiek aizdegtas svecītes Lāčplēša dienā un Bermontiādes 100.gadadienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Godinot Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienu, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina iedzīvotājus piedalīties valsts svētku pasākumos visā Latvijā.

Kā aģentūru LETA informēja NBS, pasākumi par godu valsts svētkiem sāksies jau 6.novembrī, kad plkst.14 pie Latvijas Kara muzeja notiks Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskura iedegšana un militārās tehnikas izstāde. Turpat no plkst.9 līdz plkst.19 būs apskatāma Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstāde. Izstāde būs aplūkojama arī 11.novembrī no plkst.9 līdz plkst.22.

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, plkst.9 Rīgas Doma baznīcā norisināsies ekumeniskais dievkalpojums.

Pēc dievkalpojuma plkst.11 aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) un NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš noliks vainagus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

Plkst.12 pie Brīvības pieminekļa un plkst.13 pie Rīgas pils notiks svinīgā goda sardzes maiņa, bet no plkst.16 līdz plkst.19 pie Latvijas Kara muzeja norisināsies jauno mūzikas grupu koncerts "Tu esi Latvija!".

Savukārt plkst.18 Rīgas Brāļu kapos notiks svinīgā vakara junda, lai godinātu Latvijas Neatkarības karā kritušo karavīru piemiņu. Svinīgajā pasākumā piedalīsies Sprūds un Kalniņš.

Vienlaikus plkst.18 koncertzālē "Lielā Ģilde" norisināsies Zemessardzes orķestra Lāčplēša dienas koncerts "Brīvības skaņas".

Visas dienas garumā no plkst.9 līdz 22 pie Latvijas Kara muzeja varēs vērot militārās tehnikas izstādi. Tāpat laika posmā no 11. līdz 18.novembrim ikviens interesents ir aicināts apmeklēt Latvijas Kara muzeju, kur notiks tematiskas ekskursijas, lekcijas, dažādas nodarbības, kas saistītas ar Latvijas neatkarības vēsturi, kā arī būs iespēja izzināt savas dzimtas vēsturi.

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri piedalīsies Lāčplēša dienai veltītajos pasākumos Latgalē. Pilsētvidē būs redzamas militārās tehnikas vienības un karavīri vairākās Latgales vietās, tostarp Rēzeknē, Ludzā, Dagdā, Krāslavā, Daugavpilī, Līvānos un Jēkabpilī.

Noslēdzot valsts svētku pasākumus, 18.novembrī plkst.13.30 Rīgā, 11.novembra krastmalā, notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Latvijas Neatkarības karu, godināt kritušos karavīrus, kā arī kopā ar karavīriem un zemessargiem svinēt Latvijas armijas gūtās uzvaras pirms 104 gadiem. Arī karavīri, zemessargi un jaunsargi aktīvi piedalīsies daudzos Neatkarības kara piemiņas pasākumos Latvijas novados.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju, jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums - Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi - "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums. 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu