No QR koda līdz narkotikām. Policija aizturējusi 39 nelegālo vielu izplatītājus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Narkotikas.
Narkotikas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Uz gājēju tuneļu sienām, gaismas laternu stabiem, elektrības kastēm un namu fasādēm. Rīgā daudzviet var ieraudzīt uzlīmes ar QR kodiem, kurus skenējot atveras "Telegram" grupas, kur piedāvā dažādas apreibinošas vielas un narkotikas. Par šāda veida darbībām Valsts policija ir aizturējusi 39 personas, ziņo televīzijas kanāla 360TV raidījums "ZIŅneši".

Kopā ar Latvijā zināmo "TikTok" satura veidotāju Robertu Šteinbergu, kurš aktualizējis narkotiku vieglās pieejamības problemātiku, "360TV ZIŅneši" veica eksperimentu un Rīgas ielās meklēja dīvainās uzlīmes.

Tas visai ātri izdevās kvartālos ap Centrālo dzelzceļa staciju.

"Ir arī uzlīmes, kas aizved uz starptautiskajām "Telegram" grupām. Respektīvi, ja tu pievienojies, tad tev ir gali ne tikai Rīgā, bet arī Viļņā un Tallinā.

Vari braukāt pa Baltiju un tiksi pie narkotikām.

Tās uzlīmes ar QR kodiem ir daudz, daļa gan jau ir nokasīta," situāciju iezīmē TikTok satura veidotājs Roberts Šteinbergs.

Pēc kodu noskenēšanas "360TV ZIŅnešu" žurnālists iekļuva jau trīs "Telegram" grupās.

Tajās piedāvā nopirkt plaša amplitūda preci - no marihuānas, apreibinošām tabletēm un halucinogēnām sēnēm līdz smagajām narkotikām.

"Telegram" grupās publicētas fotogrāfijas un preces apraksts. Samaksa par aizliegto preci notiek kriptovalūtā vai ar pārskaitījumu, piemēram, uz Revolut kontu vai skaidrā naudā.

Tad tiek norunāts preces saņemšanas veids – iedod rokā klātienē vai sarunā slēptuvi, vai piegādā pakomātā.

Šīs, uz narkotiku tirdzniecību vedošās uzlīmes, nonākušas arī policijas redzeslokā. Bijušas jau pat aizturēšanas.

Uģis Līcis, Valsts Policijas Kriminālpolicijas pārvaldes 4. biroja 2. nodaļas priekšnieks: "Esam aizturējuši organizēto grupu par 30 noziedzīgajiem nodarījumiem "Telegram" kanālos.

Daļa no aizturētajām 39 personām ir apcietināta, daļai piemēroti citi drošības līdzekļi.

Reidos konfiscētās narkotiskās vielas mērāmas kilogramos - kokaīns, marihuāna, MD kristāli, sēnes, sintētiskais heroīns, izotezēni dažādi. Tas ir viens tāds mazs daudzums, bet, ja to nedarītu, tad notiktu likuma anarhija, un visi darītu ko gribētu."

Policijā apgalvo, ka daži no pilsētvidē redzamajiem QR kodiem aizved uz fiktīvām "Telegram" grupām.

Proti, kad par preci naudu pārskaita, tirgotājs pazūd un, saprotams, nekādas vielas netiek atsūtītas.

Krāpniekiem tā ir garantēta droša nauda, jo tas, kas mēģinājis pirkt narkotikas, bet tika apkrāpts, taču nevērsīsies policijā.

Kā raidījumam "360TV ZIŅneši" saka Kriminālpolicijas policijas pārvaldes eksperts Uģis Līcis, "Telegram" grupām pievienojušies vairāki tūkstoši cilvēku:

"Ap 90% tie ir viltus narkotisko vielu piedāvātāji. Tas, ka tu esi tajā grupā, vēl nenozīmē reālu iespēju tikt pie narkotikām.

Pat ja tiksi, nekur nav garantēts, ka nopirktā viela vispār būs apreibinoša vai narkotikas.

Varbūt vienkārši tie būs krāpnieki, kas smuki māk pasniegt produktu ar bildēm, ar aprakstiem un censties izkrāpt no cilvēkiem naudu."

Policiju satrauc, ka šos kvadrātkodus skenē arī skolēni. Un, ja kodi aizved uz Telegram grupām, kurās tirgo elektroniskās cigaretes un veipus, tad tie viegli var nokļūt bērnu rokās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu