Saeima 9. novembrī galīgajā lasījumā skatīs likumprojektu pakotni par partnerības institūta ieviešanu (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: albertoudor/Shutterstock

Saeimas Juridiskās komisijas vairākums otrdien, 7. oktobrī nolēma virzīt skatīšanai Saeimas galīgajā lasījumā tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā plānots ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību. Saistībā ar komisijas lēmumu kustība "Dzīvesbiedri" aicina iedzīvotājus atbalstīt un iedrošināt visus politiķus, kuri iestājas par partnerattiecību regulējumu, liecina kustības ieraksts sociālajos tīklos.

"Šobrīd ir ļoti nozīmīgs brīdis, jo Saeimā tiek skatīts partnerattiecību regulējums. Ceturtdien, 9. novembrī, Saeimā to skatīs galīgajā, 2. lasījumā. Liela daļa pāru Latvijā dzīvo nereģistrētā kopdzīvē, tādēļ šis regulējums būtu ieguvums plašākai sabiedrībai, sniedzot papildus drošību visiem pāriem," raksta kustība.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dzīvesbiedri (@dzivesbiedri)

"Aicinām arī Jūs atbalstīt un iedrošināt visus politiķus, kuri iestājas par partnerattiecību regulējumu, jo viņi ir tie, kuri ceturtdien lems par to," teikts kustības paziņojumā. 

Kustības paziņojums saistīts ar Saeimas Juridiskās komisijas otrdien, 7. oktobrī virzīt skatīšanai Saeimas galīgajā lasījumā tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā plānots ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību.

Pakotnē ietvertie grozījumi Notariāta likumā nosaka partnerības noslēgšanu un izbeigšanu pie notāra, paredzot, ka, ierodoties personīgi klātienē pie zvērināta notāra, partnerību var noslēgt divas pilngadīgas personas, kuru starpā ir tuvas, personiskas attiecības un nepastāv ierobežojumi tās noslēgšanai, piemēram, tuva radniecība.

Nacionālās apvienības (NA) deputāts Jānis Grasbergs skatīšanai komisijā iesniedzis vairākus priekšlikumus, tostarp ierosinājumu aizstāt visā likumprojekta tekstā vārdu "partnerība" ar vārdu "mājsaimniecība", kā arī izslēgt, ka partnerību var izveidot tikai divas un tuvās attiecībās esošas personas un citus priekšlikumus. Komisijas deputātu vairākums šos priekšlikumus noraidīja.

Tomēr viens priekšlikums tika ņemts vērā, tas ir, papildināt likumu ar teikumu, ka "partnerība nav pielīdzināma laulībai".

Deputāts Andrejs Judins (JV) uzsvēra, ka no juridiskās tehnikas viedokļa nav korekti mēģināt uzskaitīt visu to, kas jēdziens nav, vai ko tas nedod, bet vienlaikus, viņš saprotot, ka kolēģis šādi vēlas norādīt uz riskiem. To apstiprināja arī pats Grasbergs, skaidrojot, ka ar šādu punktu vēlas "novilkt sarkanās līnijas" un "iedot likumam garu, ne tikai burtu". Viņaprāt, ir pamatotas bažas, ka jēdziens partnerība var ar laiku tikt tuvināts jēdzienam laulība.

Savas bažas izteica arī Apvienotā saraksta (AS) deputāts Edgars Tavars. Atsaucoties uz medijos pausto Lībiņas-Egneres izteikumu par to, ka grozījumi Notariāta likumā ir "minimumu minimums", Tavars uzdeva retorisku jautājumu, kas tad ir optimāli jeb maksimums. Tavara ieskatā partnerība paver perspektīvu viendzimuma laulībai un bērnu adopcijai.

Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna deputātiem paskaidroja, ka grozījumi Notariāta likumā sakārto divu cilvēku attiecības ar valsti, un Civillikums, kas regulē divu personu attiecības, šajā pakotnē netiek apskatīts. "Partnerība nevar kļūt par laulību, jo šis jautājums netiek izskatīts Civillikumā," uzsvēra Paegļkalna.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu