"Sievietei ir jābūt opcijai būt treniņbiksēs un ar netīriem matiem." Džemma Sudraba par sievišķības klišejām (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zilonis studijā arhīvs

Komiķe un aktīviste Linda Curika jeb Džemma Sudraba raidījumā "Zilonis studijā" apsprieda tematu "sievišķība", diskutējot par sievišķības kultu un tā interpretāciju mūsdienās.

Sudraba pauda viedokli, ka sievišķība ir sociāla loma.

"Ja tā sievišķība būtu tik dabīga, tad tas būtu mazliet vieglāk. Jo, paskatīsimies uz mani, vajadzēja jaunu kleitu nopirkt, skropstas man ir uzliktas, mati man ir sakrāsoti, grims man ir uzlikts. Vai es dabīgi šādi uzvedos, izturos? Nu nē!

Es vienkārši esmu socializācijas procesā iemācījusies, kādas ir sabiedrības gaidas, un sievietes, kas neiekrīt tajā kastē - maiga, atbalstoša, skaista, tāda, kas rūpējas par vidi birojā, smaidīga, viņas, protams, tiek arī sodītas.

Viņas saņem mazāku darba samaksu, mazāk iespēju karjerā, varbūt kaut kādas negācijas. Tāpēc mēs vienkārši socializācijas procesā sākam uzvesties "atbilstoši". Man šķiet, ka ir jābūt tai brīvībai, lai dažreiz ir arī opcija būt sievietei treniņbiksēs un ar netīriem matiem," norādīja Sudraba.

Viņa pauda uzskatu, ka dzīve modernajā sabiedrībā ir ārkārtīgi sarežģīta. "Ir jāstrādā, jārūpējas par bērniem, un, ja mēs rūpējamies par bērniem, ir tik daudz gaidu visādu. Un tādēļ, ka ir šis stress, protams, ir meklējumi, kā atvieglot dzīvi. Un tad ir tas īsceļš, ko var izmantot, teikt, ka īstenībā viss būs kārtībā, ja būs "laiks ar sevi", SPA, retrīts kaut kāds. Bet problēma ir tajā, ka, manuprāt, tas ir tāds apmāns, iemesli, kādēļ mums sabiedrībā ir problēmas, kādēļ sievietes ir pārgurušas un izjūt milzīgu slodzi, kāpēc ir trauksme, stress, depresija, augsts nabadzības risks sievietēm, tās ir sistēmiskas, strukturālas problēmas. Un viņas nevar adresēt ar vienu SPA dienu.

Un ja mēs runājam tikai par līdztiesību un sievišķību, tikai kategorijās - aizej uz SPA un tas viss tev atrisināsies, tā ir milzīga problēma, jo tas nozīmē, ka mēs mēs neļaujam meklēt īstos iemeslus, un, godīgi sakot, es neticu, ka tas sievietēm ilgtermiņā palīdz."

Sudraba piebilda, ka viņu satrauc arī naudas jautājums, ņemot vērā, cik daudz naudas viņas iztērē ārējā izskata kopšanai. "Mēs visu savu naudu iegrūžam tajās skropstās, kas pēc mēneša nokrīt!" 

Vairāk skaties raidījumā

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu