Tieslietu ministre: ar partnerības ieviešanu valsts aizsargā ikviena iedzīvotāja privāto dzīvi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere piedalās Rīgas apgabaltiesas tiesneša Elvija Vēbera svinīgajā zvēresta došanas ceremonijā Rīgas pilī.
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere piedalās Rīgas apgabaltiesas tiesneša Elvija Vēbera svinīgajā zvēresta došanas ceremonijā Rīgas pilī. Foto: Zane Bitere/LETA

Ar šodien Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Notariāta likumā par partnerības institūta ieviešanu valsts aizsargā ikviena cilvēktiesības un cilvēku privāto dzīvi, sacīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos likumprojektus, kas paredz reģistrētas partnerības ieviešanu Latvijā. Lībiņa-Egnere norāda, ka šī ir nozīmīga diena cilvēktiesību ievērošanā. Pēc vairāk nekā 20 gadu ilgiem centieniem un dažādām likumprojektu iniciatīvām beidzot ir izdevies rast pāru kopdzīves regulējumu.

Viņa uzsver, ka Latvijas iedzīvotājiem, kuri daudzkārt palikuši valstij neredzami, - tagad tiek sadzirdēti. Lībiņa-Egnere norāda, ka ikviens ir pelnījis saņemt valsts aizsardzību un nevienam nebūtu jāslēpjas, baidoties no līdzcilvēku spiediena vai diskriminācijas.

Tāpat ministre uzskata, ka Saeimas balsojums šodien skaidri norāda, ka Latvija ir eiropeiska, tiesiska, demokrātiska valsts, kurā tiek aizsargātas cilvēktiesības, ikviena cilvēka cieņu un privāto dzīvi.

"Ilgi neatrisināto sabiedrības vajadzību cilvēcīgs un cieņpilns regulējums palīdzēs daudziem jo daudziem Latvijas cilvēkiem sajust piederību un lojalitāti savai valstij. Ir īpaši svarīgi cilvēkiem radīt drošības sajūtu šobrīd, kad faktiski atrodamies hibrīdapdraudējuma apstākļos," skaidro ministre.

Kā ziņots, Saeimas vairākums šodien galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024.gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

Paredzēts, ka pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu