FOTO Ieskats koncertā "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam - 100"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ieskats koncertā "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam - 100"
Ieskats koncertā "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam - 100" Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Sestdien Bāriņu ielā pie Uzvaras parka notika Lāčplēša dienai veltīts pasākums "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam - 100"

Pasākuma apmeklētāji varēja sildīties pie ugunskuriem, bija pieejami karstie dzērieni un zupas virtuve. 

Vērienīgajā koncertā skatītājus priecēja mūsdienu tautas mūzikas apvienība "Raxtu Raxti", hiphipa mākslinieks Fiņķis ar pavadošo grupu kā arī, ar īpaši šai dienai sagatavotu koncertprogrammu uzstājās folkmetāla grupa "Skyforger".

Tās uzstāšanās laikā bija redzami dažādi vizuāli efekti īpašā skatuves iekārtojumā 1. Pasaules kara kauju noskaņā.

Uzvaras parks savu nosaukumu ieguva 1923.gadā - par godu uzvarai pār Bermonta karaspēku, atbrīvojot Rīgu. Šogad tiks svinēta parka nosaukuma simtgade.

2022.gada augustā tika nojaukts parkā esošais okupācijas piemineklis. Pēc pieminekļa nojaukšanas sākās darbs pie parka labiekārtošanas. Būvniecības darbi sākās 2023.gada vasarā.

Parka pirmajā kārtā izveidota parka ainaviskā daļa deviņu hektāru platībā. Ierīkota aptuveni 0,5 hektāru liela ūdenstilpe ar labiekārtotu krastu un izbūvētiem tiltiņiem. Izbūvēts slēpošanas/skrituļošanas celiņš viena kilometra garumā, kas nekrustojas ar gājēju celiņiem, jo krustojuma vietās izveidos tiltus un tuneļus.

Parkā ierīkoti iebūvētie batuti, šūpoles un smilšu kasti bērniem, bet pieaugušajiem un jauniešiem būs galda tenisa galdi, dambretes galdi.

Parkā ierīkota ainaviska skeitborda trase un tiks uzstādīti ielu vingrošanas elementi. Teritoriju labiekārtoja, uzstādot jaunus soliņus, velo statīvus, atkritumu tvertnes, kā arī nomainot apgaismojumu.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums - Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi - "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums. 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu