Uzņēmēja Ramoliņa kukuļa izspiešanas lietā figurē vēl vairāki bijušie tiesībsargi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andris Ramoliņš.
Andris Ramoliņš. Foto: STIGA RM/Facebook.com/Publicitātes foto

Bet pretendentu vārdi uz VID ģenerāldirektora amatu vēl nav zināmi. Tikko noslēgusies pieteikšanās atklātam konkursam. Saņemti 20 pieteikumi. Valsts ieņēmumu dienestu pirms gada satricināja milzīgs skandāls- uzņēmējs Andris Ramoliņš atklāja, ka VID Nodokļu un muitas policijas izmeklētāji no viņa izspieda naudu un safabricēja pret viņu krimināllietu. Noslēgusies izmeklēšana šai kukuļa izspiešanas lietā, un pie kriminālatbildības prokuratūra sauc trīs personas, vēsta raidījums "Nekā personīga". 

KNAB izmeklēšana kukuļa izspiešanā pabeigta un tagad kokrūpnieks Andris Ramoliņš gatavs vairāk stāstīt par plašo rezonansi izraisījušo lietu.Pagājušā gada pavasarī viņš saņēmis zvanu, ka viņam draud nepatikšanas.

Esot cilvēki, kuri spēšot palīdzēt. Vairāk informācijas viņš uzzinās, ja ieradīsies uz tikšanos Rīgā Tērbatas ielā. Tur viņš satikās ar juristi Sanitu Biti, kādreizējo Kriminālpolicijas biroja priekšnieci Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldē.

Ar Biti Ramoliņš tikās tikai vienu reizi. Abu versijas par tikšanās laikā runāto nesakrīt. Dažas dienas pēc sarunas ar Biti, Ramoliņu uzmeklēja sena paziņa, pieredzējusī VID darbiniece, Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja Inita Lūre.

Viņa uzņēmējam darīja zināmu, ka pret viņu ierosināts kriminālprocess un izteica piedāvājumu- ja viņš samaksās, varēs vienoties par aizturēšanu un kratīšanām. Un ar laiku lietu izbeigšot.

Lūres pašas karjera VID tobrīd bija apdraudēta, pret viņas vīru martā bija sākta kriminālizmeklēšana aizdomās par naudas atmazgāšanu, kratīšanas bija notikušas arī Lūres mājās Tukumā.

Lūre no amata VID bija atstādināta. Viņai nebija iespēja pašai uzsākt kriminālprocesu pret Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem. Tam bija vajadzīga kolēģu iesaiste. Ramoliņš vērsās KNAB un tālāk darbojās kopā pret šo grupējumu, lai to atklātu.

Lai ar Lūri satiktos un ierakstītu sarunas, bija jāievēro piesardzība un nedrīkstēja kļūdīties. Uzņēmējam pretī bija pieredzējuši izmeklētāji, kas pārzina operatīvās darbības metodes. Uz tikšanos Ramoliņam bija jāierodas bez apsardzes, viņu vienmēr pārmeklēja.

Pasūtījuma kriminālprocess atradās VID Nodokļu un muitas policijas Pirmās izmeklēšanas nodaļas lietvedībā. To vadīja - Intars Štālbergs. Kādreizējais Valsts policijas inspektors Kurzemes reģiona pārvaldē.

Lietu pret Ramoliņu ierosināja Štālberga vietnieks Valts Grundmanis. Tagad zināms, ka safabricētās lietas ierosināšanas pamatojums bija anonīms ziņotājs cita procesa ietvaros. Tā teritoriāli piekritīga bija VID struktūrvienībai ārpus Rīgas, taču, lai saglabātu kontroli, lietu paturēja Štālberga vadītajā nodaļā.

Lūri, Štālbergu un Grundmani apsūdz par liela apmēra kukuļa izspiešanu organizētā grupā. Štālbergam un Grundmanim inkriminē arī dokumenta viltošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Viņi vainu neatzīst.

Šā gada aprīlī ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu Rīgā, Pils laukumā. Atklātām liesmām dega Mercedes - Benz automašīna. "Nekā personīga" zināms, ka tā pieder vēl vienam nu jau bijušajam VID izmeklētājam Jānim Akmentiņam. Viņš darbu dienestā atstāja pēc tam, ka KNAB arestēja Lūri un Štālbergu. Uzņēmējs Ramoliņš automašīnu pazīst. Viņu ar Akmentiņa automašīnu veda Lūre laikā, kad no viņa tika izspiests kukulis.

"Nekā personīga" zināms, ka Akmentiņš ir iepriekš sodīts par izspiešanu grupā. Sodāmība bija dzēsta un viņam ļāva strādāt par izmeklētāju VID Nodokļu un muitas policijā.

Uzņēmēja Ramoliņa lietā Akmentiņš netiek sauks pie kriminālatbildības.

"Nekā personīga" zināms, ka VID izmeklētāji konkrētajā lietā visdrīzāk izmantoja robus Nodokļu un muitas policijas pārvaldes kontroles sistēmā, jo safabricētā lieta nonāca prokuratūrā bez viņu priekšnieku parakstiem. Neviens no apsūdzēto bijušo VID darbinieku vadītājiem policijā vairs nestrādā. Viņi darbu atstāja pēc pašu vēlēšanās.

Nodokļu un muitas policijas pārvaldi tagad vada Aigars Prusaks. Viņa atbildībā iepriekš bija negodprātīgu VID darbinieku pieķeršana. Prusaka vadītajai struktūrvienībai uzņēmējs Ramoliņš pagājušā gada sākumā ziņoja par aizdomīgām VID pārstāvju vizītēm pie viņa bijušajiem darbiniekiem, meklējot pret biznesmeni kompromitējošus faktus.

Uzņēmēja Andra Ramoliņa ierakstītajās sarunās ar VID izmeklētāju Initu Lūri izskan arī iespējamie pasūtītāju vārdi. Tiek minēts arī ietekmīgs tā brīža varas partijas spēlētājs. Šī saruna atrodas tiesai nosūtītajos krimināllietas materiālos. Tiesībsargi informāciju pārbaudīja, bet neguva tam pierādījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu