"Bija brīdinājums." Ukrainas amatpersona skaidro, kāpēc notika 128. brigādes traģēdija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: betyna71/"X"

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs paziņojis izmeklēšanas rezultātus par 128. brigādes traģēdiju, vēsta medijs "Unian".

Umerovs sacīja: "Mēs zinām katru minūti, kas un kā notika. Mēs sapratām, kas noveda pie traģēdijas un kā no tās varēja izvairīties."

Pēc viņa teiktā, brigādes kaujinieki patiešām bija pulcējušies mājas pagalmā, lai saņemtu apbalvojumus, taču "tika ignorēti visi maskēšanās noteikumi" un "tuvumā novietotas vairāk nekā desmit automašīnas".

Viņš turpina: "Tobrīd debesīs lidoja Krievijas izlūkošanas drons. Tas tika konstatēts. Visā reģionā tika izsludināta gaisa trauksme. Militāristi tika brīdināti par ienaidnieka bezpilota lidaparātu.

Tiklīdz tika palaista raķete, tika izdots arī "raķetes brīdinājuma" signāls. Apbalvošanas ceremonijā "netika veikti nekādi centralizēti drošības pasākumi," sacīja Umerovs.

Vienlaikus turpinās izmeklēšana par šo traģēdiju. To veic Ukrainas izmeklēšanas birojs.

"Ikviens, kurš ir vainojams šajā traģēdijā, cietīs likumā paredzēto sodu," sola ministrs. Umerovs uzdeva ģenerālštābam pārbaudīt drošības protokolu izpildi vienībās.

"Es vēršos pie visiem komandieriem, kas ir atbildīgi par karavīru drošību: pamata drošības pasākumu neievērošana ir nepieņemama," uzsvēra Umerovs.

Jau vēstīts, ka 3. novembrī netālu no Zaporižjes Ukrainā pulcējās 128. brigādes karavīri, lai ceremonijas laikā saņemtu apbalvojumus. Krievija raidītas raķetes "Iskander-M" sprādziena laikā bojā gāja 28 cilvēki, bet 53 tika ievainoti.

"Kaujas uzdevumu rajonā traģiski gāja bojā mūsu 128. brigādes karavīri, kuri ar savām dzīvībām aizstāvēja Ukrainas neatkarību no okupantiem," vēstīja Aizkarpatu apgabala vadītājs Viktors Mikita.

Saskaņā ar Viktora Mikitas teikto, 6. novembrī Aizkarpatos tika izsludinātas trīs dienu sēras, valsts karogi tiks nolaisti pusmastā un katru rītu plkst. 9.00 karavīru piemiņu godināja ar klusuma brīdi. Dažādu konfesiju baznīcās reģionā notika dievkalpojumi.

Līdzjūtību kritušo tuviniekiem izteica arī Umerovs.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu