Palestīniešu kaujiniekiem ir komandcentrs Gazas slimnīcā, paziņo Baltais nams

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Palestīniešu kaujiniekiem ir komandcentrs Al-Šifas slimnīcā Gazā, otrdien paziņoja ASV Baltā nama administrācija, atbalstot Izraēlas pamatojumu militāru operāciju veikšanai pret šo iestādi.

Grupējumi "Hamās" un "Islāma džihāds" vada "komandu un kontroles mezglu no Al-Šifas [slimnīcas] Gazas pilsētā", reportieriem paziņoja ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu avotiem.

"Mums ir informācija, ka "Hamās" un palestīniešu "Islāma džihāds" izmanto dažas slimnīcas Gazas joslā, tai skaitā Al-Šifu, un tuneļus zem tām, lai slēptu un atbalstītu savas militārās operācijas un turētu ķīlniekus," sacīja Kērbijs.

"Mums ir informācija, kas apstiprina, ka "Hamās" izmanto tieši šo slimnīcu komandu un kontroles mezglam un, iespējams, aprīkojuma un ieroču glabāšanai .. Tas ir kara noziegums," teica Kērbijs.

Šis Baltā nama paziņojums, kuram pievienojās arī Valsts departaments un Pentagons, izskan laikā, kad pieaug spiediens uz Izraēlu saistībā ar tās īstenoto Al-Šifas slimnīcas kompleksa blokādi. Slimnīcas ārsti ir pavēstījuši, ka pacienti un tur patvērušies cilvēki atrodas šausminošos apstākļos.

ANO lēš, ka Al-Šifas slimnīcā atrodas vismaz 2300 cilvēku - pacienti, personāls un pārvietoti civiliedzīvotāji, kas nevar to atstāt pie slimnīcas notiekošu sīvu kauju dēļ.

Izraēla ir paziņojusi, ka nevēršas pret šo slimnīcu kā tādu, bet ir solījusi iznīcināt "Hamās", atbildot uz šī grupējuma 7.oktobra uzbrukumu Izraēlai, kurā tika noslepkavoti ap 1200 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji, un sagrābti aptuveni 240 ķīlnieki.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju, ieejot dziļi Gazas joslā un aplencot Gazas pilsētu.

Teroristu kontrolētās Gazas joslas varasiestādes apgalvo, ka Izraēlas bombardēšanā Gazas joslā esot nogalināti vismaz 11 320 cilvēku, taču šie skaitļi, domājams, ir pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju un, ko līdz šim izplatījis "Hamās".

Izraēla uzstāj, ka "Hamās" izmanto slimnīcas un citas civilas iestādes kā aizsegu. Tā arī apsūdz šo grupējumu civiliedzīvotāju ciniskā izmantošanā par dzīvajiem vairogiem.

Izraēla līdz šim atteikusies sniegt vienlaicīgus pierādījumus saviem apgalvojumiem, bet ASV otrdien tos atbalstīja.

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers sacīja, ka "Hamās" "jau gadiem slēpis savus komandcentrus zem slimnīcām'', un aicināja šo grupējumu atļaut civiliedzīvotāju evakuāciju.

"Mēs atbalstītu to, ka šīs evakuācijas veiktu neatkarīga trešā puse, cienījama trešā puse," sacīja Millers.

"Mēs zinām, ka arī Izraēlas valdība atbalstītu šādu soli. Jautājums ir - vai "Hamās" ļaus evakuēt pacientus no slimnīcām, vai turpinās tos izmantot kā dzīvos vairogus?"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu