Krievijas pilsoņiem vēl līdz novembra beigām iespējams iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas pilsoņa pase. Ilustratīvs attēls
Latvijas pilsoņa pase. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas pilsoņiem, kuri līdz 1. septembrim nebija iesnieguši dokumentus Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieteikšanai vai nebija veikuši pieteikšanos atkārtotai valsts valodas pārbaudei, vēl līdz 30. novembrim ir iespēja iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, atgādina Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Ja šīs personas nebūs iesniegušas pārvaldē dokumentus, lai turpinātu likumīgi uzturēties valstī, tām Latvijas teritorija būs jāatstāj.

"Atkārtoti aicinām neatlikt konsultēšanos ar pārvaldes ekspertiem un dokumentu iesniegšanu uz pēdējo mirkli. Ja līdz 30.novembrim dokumenti netiks iesniegti, personas uzturēšanās Latvijas Republikā kļūs nelikumīga," uzsver pārvaldes priekšniece Maira Roze.

Svarīgi ņemt vērā, ka dokumentus iespējams iesniegt, ja uz personu attiecas likums "Par Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā" vai kāds no Imigrācijas likumā noteiktajiem pamatiem termiņuzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai.

Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka Krievijas pilsoņi, kuri nav nokārtojuši latviešu valodas pārbaudi attaisnojošu iemeslu dēļ, var pieteikties uzturēšanās atļaujai uz laiku līdz diviem gadiem.

Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka tie Krievijas pilsoņi, kuri nesekmīgi kārtojuši valsts valodas pārbaudi vai kuru pastāvīgās uzturēšanās atļaujas šī gada 2.septembrī ir zaudējušas spēku, jo viņi latviešu valsts valodas pārbaudi nav kārtojuši, ir tiesīgi pieteikties atļaujai uzturēties Latvijā, apņemoties tās derīguma termiņā apgūt valsts valodu un sekmīgi nokārtot pārbaudījumu.

Atļauju uzturēties Latvijā uz termiņu līdz diviem gadiem persona var pieprasīt, ja iepriekš bija pieteikusies valsts valodas pārbaudei, taču sekmīgi to nenokārtoja un pieteicās atkārtotai valsts valodas pārbaudei, vai līdz šim nav to kārtojusi attaisnojošu iemeslu dēļ.

Par attaisnojošiem iemesliem var tikt uzskatīti būtiski ar veselību saistīti iemesli vai citi no personas gribas un rīcības neatkarīgi iemesli. Pieteikums atļaujai uzturēties Latvijā pārvaldē jāiesniedz likumīgās uzturēšanās laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2024.gada 30.martam.

Tāpat grozījumi paredz, ka jaunai pastāvīgās uzturēšanās atļaujai var pieteikties persona, kas sekmīgi nokārtojusi valsts valodas pārbaudi, taču Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu nav varējusi iegūt prombūtnes termiņa vai nepietiekamu finanšu līdzekļu dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu