VIDEO Igaunijas latviešiem kavējas pensiju izmaksa. Viņi vaino valsts iestādes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valkas un Valgas robeža
Valkas un Valgas robeža Foto: Shutterstock

Valgas pusē dzīvojošie latvieši nonākuši neapskaužamā situācijā – jau atkārtoti kavējušies pensiju un pabalstu maksājumi. Iedzīvotāju ieskatā vainojama valsts iestāžu neizdarība, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".

Inguna ir latviete, kura jau daudzus gadus dzīvo Valgas pusē, bet lielāko daļu dzīves pavadījusi Latvijā, strādājot medicīnas nozarē. Viņa pirms septiņiem gadiem pirmo reizi ieguvusi invaliditātes statusu un 2023. gada sepembrī vērsusies Igaunijas iestādēs, lai atjaunotu to.

"Tagad grupas maiņa ir, un no 2021. gada Igaunija pieņēma tādu likumu, ka cilvēki, kas ienākuši no citām valstīm dzīvot, viņi pieprasa no tām valstīm pensijas lai maksā invaliditātes. Citas valstis maksā normāli, Latvijai parasti ir aizķeršanās pusgadu un ilgāk," stāsta Inguna.

27. septembrī Igaunijas kompetentā iestāde Ingunai piešķīrusi pilnīgu darba pensiju. Viņai mēnesī pienākas 558 eiro liela pensija, no kuras Igaunija apņemas nosegt 150 eiro, taču Latvijai jāizmaksā 408 eiro.

Taču nesen saņemtā vēstulē no Valsts sociālās apdrošināšanas teikts, ka pensijas izmaksāšanas lēmuma pieņemšana atlikta par četriem mēnešiem. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra uzsver, ka cilvēks kurš strādājis divās vai vairāk Eiropas Savienības vai ekonomiskās zonas valstīs, ir tiesīgs saņemt invaliditātes pensiju saskaņā ar katras valsts likumdošanu un Eiropas savienības regulu par sociālās nodrošināšanas sistēmas koordinēšanu.

Tomēr jāliek aiz auss, ka katrā valstī pensijas piešķiršanas kritēriji atšķiras.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu