"Rīgas satiksmes" korupcijas lieta. Raidījums izpētījis jaunāko informāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Rīgas satiksme" biroja ēka.
SIA "Rīgas satiksme" biroja ēka. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pirms četriem gadiem KNAB aizturēja politiķi un daudzmiljonu darījumos iesaistīto Aleksandru Brandavu. Viņu turēja aizdomās par dalību korupcijas shēmās. KNAB šai lietā nav guvis pierādījumus un lietu pret Brandavu un uzņēmēju Māri Martinsonu šā gada oktobrī izbeidzis. Ar to gan Brandava nedienas nebeidzas, jo šovasar kratīšanas pie viņa veikusi Eiropas prokuratūra, vēsta raidījums "Nekā personīga". 

Partijas "Gods kalpot Rīgai" dibinātājs, diriģents Aleksandrs Brandavs savu ietekmi nostiprināja laikā, kad galvaspilsētā valdīja Nila Ušakova un Andra Amerika tandēms. Brandavs ilgu laiku sēdēja uz trim krēsliem – bija pakalpojuma sniedzējs "Rīgas satiksmei", vienlaikus šī pašvaldības uzņēmuma darbinieks un "Rīgas kartes" valdes loceklis, kas uzturēja dārgo e-talonu sistēmu. Dažos gados Brandavs kļuva par miljonāru.

Brandavam arī izdevās tikt pie pasūtījuma pasažieru pārvadājumiem mikroautobusos galvaspilsētā.

2019. gada pavasarī Brandavu lidostā aizturēja KNAB. Kļuva zināms, ka arī diriģents bijis klāt lietu kārtošanā ar uzņēmēju Māri Martinsonu bēdīgi slavenajā Taureņu pirtī. Aizturēšana notika saistībā ar divām 2015. un 2017. gadā pirtī KNAB nofilmētām sarunām, kurās redzams, ka Brandavs nodot naudu Martinsonam.

2015. gada 24. septembris

A.Brandavs: Nu, kā tu vakar, paldies tev, parunāji ar mūsu draugiem. Un beidzot mēs vienojāmies par to, ka es izpirkšu no viņiem, nu, vot, par..

M.Martinsons: Tev Andris teica, vai? Tu Andri nesatiki?(..) Nu, Andris neko nerunās. Es arī teicu, lai viņš neko nerunājot. Tur sāksies, kas ko.(..)

A.Brandavs: 25 tūkstoši es maksāju. Katru mēnesi. Kam es maksāju? Tev. Tāpat kā parasti. Tad būs līgums, kad būs sešpadsmitajā, ka līgums uz nākošo, ne, ne šitas līgums, bet nākošais līgums būs uz pieciem gadiem. Un tad būs, uzrakstīts – līgums, nu.

M.Martinsons : Bet es piedāvāju bišķiņ savādāk.(..)

Brandavs ar Martinsonu 2015.gadā apspriež kādu darījumu, no kura Martinsons saņem regulārus maksājumus.

Abus interesējošā uzņēmumā plānota īpašnieku maiņa. Noprotams, ka Brandavs piedāvā no kāda daļas atpirkt. Martinsons varētu kā līdz šim turpināt saņemt savus maksājumus caur mārketinga līgumu vai citu iespējams fiktīvu līgumu, un, ka vajadzētu vienoties, lai kāds Andris viņu plāniem piekrīt.

2015. gada 24. septembris

M.Martinsons (..) Nu, Andris saka, a, tu garantēsi par Brandavu?

Vienkārši, viņš varēs uzreiz samaksāt? Nu, mēs sakām -nē, uzreiz viņš nesamaksās, jo, nu, tas fiziski nav iespējams. Nu, tad jādala kas, ko, kā.(..)

A.Brandavs : Nē, viņi tagad kešā grib, nu, prasa man, ja, nu, 450 tūkstošus, lai es pārskaitītu tā. (..) Nu, bet 25 tūkstoši katru mēnesi es maksāšu ar nākošo, nu, līgumu. Un visiem būs labi. Bet būs līgums ar tavu kompāniju tur par mārketingu vai vēl par kaut ko. Visiem tas apmierina?

Brandavs tiesībsargiem sākumā apstiprinājis, ka Martinsonu pazīst sen un ir viņam pirtī nodevis naudu. Kas ir vārdā nenosauktais uzņēmums, vai runa varētu būt par kādu korupcijas shēmu saistībā ar "Rīgas karti", KNAB izmeklēšanā neizdevās iegūt pietiekamus pierādījumus.

Brandavs KNAB liecinājis, ka ar Martinsonu šajās sarunās patiesībā runāts par kādas transporta kompānijas iegādi Lietuvā, bet šis darījums palicis nerealizēts.

Kāpēc biznesam Lietuvā izšķirošais vārds prasīts kādam Andrim un, vai ar Andri domāts Brandava partijas biedrs, vicemērs Andris Ameriks, izmeklēšanā palika nenoskaidrots.

Tikšanās laikā 2017.gadā "Taureņu" pirtī Brandavam ir līdzi prāva aploksne. Sarunā Brandavs min, ka kāds Aļeksejenko licis Martinsonam ko nodot. Un tam ir saistība ar dzīvokļiem. Pieminētais Aļeksejenko varētu būt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Sarunā minētais "Stjopa", kam ar Aļeksejenko esot sliktas attiecības, iespējams ir par pašvaldības mājokļiem tobrīd atbildīgais Rīgas domē Vjačeslavs Stepaņenko. Abi ir “Gods kalpot Rīgai” partijas biedri.

2017. gada 24. septembris

A.Brandavs : Nezinu, kāpēc. Ē, pajautāja Aļeksejenko par to, ka, vai es satikos ar tevi.

M.Martinsons: Jā.

A.Brandavs: Saku, nu, jā, satikos. Nu, viņš man vēl iedeva šito. Nezinu, kāpēc iedeva.(..)

M.Martinons :Mh. A tev ar viņu labas attiecības?

A.Brandavs :Nu, viņš kaut kad manējais bija.

M.Martinons: Kā? Vēsturiski, ja?

A.Brandavs: Vēsturiski, jā. Vēsturiski jau viņš vēl visu laiku, bet.

M.Martinsons: Jo Stjopa viņu par visu varu grib izp…

A.Brandavs: Es zinu viņu. Tāpēc, ka viņš nedod Stjopai. Tāpēc viņš jautāja man. (..)

M.Martinsons: Nē, nu Andris pagaidām neļauj ar manīm.(..)

A.Brandavs:Vienreiz es pateicu, vienreiz es varu iedot tur, ja vajag.(..) Taču es negribu būt par pastnieku.

M.Martinsons: Nē, nu, labi, ka viņš uzradās. Citādi nebija nekādas jēgas viņu vispār turēt tur.

A.Brandavs: Nu, lūk. Viņš atveda un pateica, ka tagad būs seši simti. Nu, seši simti piecdesmit tūkstoši pie viņa, šis dzīvoklis, ē, dzīvokļi.(..) Un tā tālāk. Ko darīt? Es saku, zini,jūs mani tur iekšā nejauciet. Agrāk viņš, nu, vienmēr apspriedās.. Tas ir, kāpēc viņiem ar Stjopu tur, es nezinu.

M.Martinsons: Tāpēc, ka abi baigi gudrie. (..) Maisiņa nav?

A.Brandavs: Lūk, maisiņa man nav.

KNAB Mājokļu un vides departamenta direktoru Aļeksejenko šai lietā nepratināja. Izmeklēšanas versijām par kukuļa došanu un starpniecību kukuļošanā KNAB neguva pierādījumus un kriminālprocesu pret Brandavu Martinsonu šā gada oktobrī KNAB izbeidza.

Martinsons un Brandavs ar advokātu starpniecību informēja, ka KNAB izbeigto kriminālprocesu nekomentēs.

Ne Brandavs, ne arī Aļeksejenko un Stepaņenko vairs nav "Gods kalpot Rīgai" biedri. Kādreiz Amerika vadītās politiskās organizācijas priekšgalā ir Oļegs Burovs, bet Ameriks ir ierindas biedrs. Burovs tic Amerika sacītajam, ka viņš nav iesaistīts Brandava un Martinsona apspriestajās shēmās.

Partijā īsu brīdi darbojās arī Andrejs Blažko. Ar Blažko kādreiz saistītās firmas “Burlat” un "BMS Tehnoloģija" ne tikai regulāri uzvarēja Rīgas domes Mājokļu un departamenta konkursos par pašvaldības dzīvokļu remontiem. Tos kā buferuzņēmumus savos miljonu darījumos ar "Rīgas satiksmi" bija piesaistījusi Brandava pārstāvētā "Rīgas karte".

Valsts ieņēmumu dienests pēc KNAB saņemtās informācijas sāka auditu "Rīgas satiksmē" un atklāja, ka gadiem mākslīgi sadārdzinātas izmaksas, notikusi PVN izkrāpšana.Tie lielākoties bijuši darījumi ar "Rīgas karti" par biļešu sistēmas uzturēšanu, tika konstatēti arī fiktīvi konsultāciju līgumi.

VID 2021. gadā par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas sāka kriminālprocesu. Pērn vasarā izmeklēšanu "Rīgas satiksmes" lietā pārņēma Eiropas prokuratūra. Prokurors Gatis Doniks stāsta, ka Latvijas valsts budžetam nodarītais zaudējums šai lietā ir vairāk nekā 20 miljoni eiro.

Šovasar Eiropas prokuratūra sadarbībā ar KNAB un VID veica kratīšanas 16 objektos un arestēja mantu 6 miljonu vērtībā. Eiropas prokurors apstiprina, ka kratīšanas veiktas arī pie Aleksandra Brandava. Brandavs šai lietā ir persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Eiropas prokuratūras izmeklētajā lietā tiesības uz aizstāvību kopumā ir 15 personām.

Un apjomīgajā lietā ar 100 sējumiem vēl jāiegulda liels darbs . Izmeklēšanā netrūkst arī nepatīkamu pavērsienu, "Nekā personīga" rīcībā ir neoficiālas ziņas, ka pirms kratīšanām notikusi informācijas noplūde, un Brandavs pabrīdināts par tiesībsargu ierašanos.

No Brandava pirts sarunām KNAB izdalīja vēl vienu krimināllietu saistībā ar kukuļa piedāvāšanu par braukšanas atlaižu piemērošanu Brandavam pastarpināti piederošajā "Rīgas Mikroautobusu satiksmei".

Tiesībsargi uzskata, ka kukulis nonācis pie bijušā mēra Nila Ušakova un vicemēra Andra Amerika. Eiropas Parlamentam jābalso,vai dod atļauju saukt abus deputātus pie kriminālvajāšanas. Visi iesaistītie vainu kategoriski noliedz.

Ušakovs startēs gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ameriks mums sacīja, ka nolēmis savu politisko karjeru beigt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu