Ārste un četru bērnu mamma par vecāku perfekcionismu un augsto latiņu materiālām lietām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Maxim Krivonos/ Shutterstock

VCA ginekoloģijas dienesta vadītāja un četru bērnu mamma Karlīna Elksne raidījumā "Māmiņu klubs" dalījās pārdomās par demogrāfisko situāciju valstī un vecāku augstajām prasībām pret sevi. 

Ginekoloģe pauda uzskatu, ka Latvijā vecākiem raksturīga materiālo vērtību pārvērtēšana, vēloties dot bērniem visu labāko. "To, protams, mēs nevaram nosodīt. Mūsdienu pasaulē katram ir tiesības dzīvot tā, kā viņš grib, ja vien tas neapdraud pārējo sociumu."

"Bet tas, ko lielā mērā var novērot, ir šī te ļoti augstā materiālā latiņa pret to, ko mēs varam sniegt bērnam. Respektīvi, labākie pulciņi, kas ir par maksu, labākās drēbes, izglītojošās rotaļlietas, katram bērnam sava istaba. Ir cilvēki, kas ir uzlikuši ļoti, ļoti augstu latiņu. Lūk, mums ir divistabu dzīvoklis, tāpēc mēs vairāk kā vienu vai divus viena dzimuma bērnus tajā vienā istabā savietot nevaram," raidījumā bilda Elksne. 

Viņa komentēja, ka daudzi cilvēki atklāti atzīst, ka ir egoisti un vairāk grib dzīvot sev, tādēļ labāk izvēlas materiālos līdzekļus novirzīt savām vēlmēm, nevis radīt bērnus un novirzīt viņiem. "Man arī ir četri bērni, un, ja sarēķina to summu, kas aiziet par pulciņiem... Tie ir vairāki simti eiro, kurus es varētu novirzīt kaut vai savai izglītībai vai kultūras pasākumiem."

"Ir pāri, kuriem ir, teiksim, viens bērniņš, un kuri pasaka - mums pietiek, mēs esam noguruši! Un, manuprāt, viena lieta, kas man ļoti nepatīk, un es jau sen domāju, ka man par to vajadzētu kaut kur uzrakstīt, ir perfekcionisms. Tā ir ļoti slikta īpašība. Perfekcionisms, manuprāt, nestrādā. Ja tu uzliec to latiņu tik ļoti augstu, tad tev nebūs vairāk par vienu bērnu. Es gribētu lauzt šo kaitinošo mītu par to, ka daudzbērnu ģimenes Latvijā ir visas tādas, kuras interesē tikai pāroties un kuras nāk no sociāli slikta slāņa un vēlas saņemt bērnu pabalstus. Tā nav!"

Ginekoloģe ar smaidu atzina, ka arī pati kā četru bērnu māte ir saskārusies ar stereotipiem par daudzbērnu ģimenēm. "Es braucu no Mežaparka viena pati ar saviem četriem bērniem, no kuriem viens ratiņos. Ar tramvaju, un nevis tāpēc, ka mums nebūtu automašīnas, bet tāpēc, ka esmu zaļi domājošs cilvēks. Un vienā no pieturām iekāpj kundzīte gados un skatās, skatās uz mums un uzdod tādu līdzjūtīgu jautājumu: "Nu, vai sociālie jums labi palīdz?" Es vispirms paskatījos, kas man mugurā, šķita, ka ir diezgan labi! Bet šis ir spilgts piemērs tam, kāda mums ir sociālā stigma daudzbērnu ģimenēm!" 

Vairāk skaties 1188.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu